Orthodox Pasen in het Kerkje op de Heuvel te Heelsum

zondag 2 april 2023 15:00 tot 16:15

Het folklore-ensemble Zarjanka is gespecialiseerd in religieuze en profane volksliederen uit de boeren- en kozakkendorpen in verschillende gebieden van Oekraïne en Rusland. Die liederen zijn onderdeel van een uitzonderlijk rijke traditionele volkscultuur die in Nederland nagenoeg onbekend is.

Zarjanka staat onder leiding van Irina Raspopova, die is afkomstig is uit Voronezh in Zuid-Rusland, niet ver van de grens met Oekraïne. Zij is afgestudeerd als koordirigente aan het prestigieuze Instituut voor Cultuur in Moskou en heeft jaren lang les gegeven aan het conservatorium van Voronezh. Met een aantal leden van Zarjanka heeft zij in verschillende jaren veldonderzoek gedaan in de soms ver afgelegen dorpen, waaronder die van oud-gelovigen en kozakken. Daar werden zij steeds heel hartelijk en gastvrij ontvangen.  

Zarjanka heeft concertreizen gemaakt in West- en Oost-Europese landen en de VS. Daarbij wordt steeds opgetreden in authentieke kostuums uit de bezochte dorpen. Irina heeft de Zarjanka leden ook geleerd ‘te zingen als Russen en Oekraïners’, dus met het typisch Oost-Europese stemgebruik.

De concerten van Zarjanka zijn vaak afgestemd op traditionele religieuze volksfeesten, zoals Kerstmis, Pasen, Troïtsa (Pinksteren en het feest van de heilige Drie-eenheid) en Maslenitsa (carnaval). In de dorpen klinken dan na de orthodoxe liturgie ook meer volkse religieuze liederen en gewone volksliederen, soms met groepsdansen. Uiteraard is iedereen daarbij gekleed in het mooiste kostuum. Van dit alles zult u tijdens ons Paasconcert op 2 april in het ‘Kerkje op de heuvel’ iets kunnen ervaren.

Zarjanka repeteert elke maandagavond van 19.00 tot 22.00 uur in wijkcentrum De Pomhorst in Wageningen. Irina geeft ook individuele zanglessen en groepszangcursussen. Info: 06-15147414; raspopova@gmail.com; www.zarjanka.com.            

Locatie