Poëtisch portret: pianiste Marietta Petkova

donderdag 20 april 2023 20:00 tot 22:00

Poëtisch portret

Marietta Petkova - piano

Donderdag 20 april om 20.00 uur nodigen wij u uit in de Oosterbeekse Concertzaal, voor alweer het laatste concert van dit seizoen in de serie van Kamermuziek Oosterbeek. Concertpianiste Marietta Petkova speelt romantische pianomuziek, maar geeft in gesprek met NPO Klassiekpresentator Lex Bohlmeijer ook een kijkje in haar leven, werk en gedachtenwereld.

Marietta Petkova & Lex Bohlmeijer …

“Techniek bestaat niet”, zegt Marietta Petkova. Het is een opmerkelijke uitspraak voor een pianiste die bekend staat als uitzonderlijk begaafd. Wat ze bedoelt is: je kan techniek niet losmaken van alle andere dingen die nodig zijn om je te verbinden met de partituur, en dat is waar het in haar ogen om gaat. Het typeert haar. Petkova neemt een geheel eigen positie in in de Nederlandse muziekwereld. Veelzeggend is dat ze al meer dan twintig jaar alleen live opnames uitbrengt op cd. Maar het blijkt ook uit die opnames zelf: intense en intens persoonlijke interpretaties van de grote pianoliteratuur.

Ze is geboren in Bulgarije, aan de oever van de Donau. Ze is dus ook opgeleid in de zogeheten Russische School. Van daaruit heeft ze een lange reis gemaakt langs talloze concoursen (Sicilië, Napels, Wenen, Rotterdam, Lissabon), verschillende docenten (Paul Badura-Skoda, Georgy Sebok, Jan Wijn) en diverse landen. Via Wenen en Banff in Canada kwam ze tenslotte terecht in Almere waar ze nu gevestigd is. 

Lex Bohlmeijer (NPO Klassiek) is bezig om het kleurrijke en fascinerende levensverhaal van Marietta Petkova op te tekenen door middel van interviews. Tijdens het recital zullen ze een paar gestalten oproepen die de levensreis gemarkeerd hebben (de eerste lerares, de grootvader), maar ook van haar bijzondere visie op muziek. Dit doen ze door middel van poëzie en verhalen, maar uiteraard ook aan de hand van een aantal componisten die voor Marietta van fundamentele betekenis zijn geweest in de loop van haar leven: Chopin, Rachmaninov, Schumann, Debussy.

Op deze avond zal ook het programma voor het seizoen  2023-2024 gepresenteerd worden en bestaat de mogelijkheid alvast een abonnement aan te schaffen. 

Donderdag 20 april 2023 in EventTheater Concertzaal Oosterbeek. Aanvang 20.00 uur. Toegangskaarten incl. consumptie: € 25,= (Jongeren tot 18 jr.: € 10,=) via https://www.kamermuziekoosterbeek.nl/tc-events/poetisch-portret/, bij boekhandel Meijer & Siegers of aan de zaal. Bezoek ook onze website: www.kamermuziekoosterbeek.nl 

Locatie