Kees Klaver vertelt over de Slag om Arnhem in Wolfheze
Kees Klaver vertelt over de Slag om Arnhem in Wolfheze Wilko Visser

Bombardement Wolfheze op 17 september’44 aan leerlingen doorgegeven

16 september 2021 om 19:46 Achtergrond Deel je nieuws

WOLFHEZE De spanning, gevaarlijke situaties voor je ogen zien gebeuren,   vliegtuigen  die laag overvliegen en de luchtlandingen die deze maand herdacht worden, alles kwam aan de orde toen dhr. Klaver in de bovenbouw van  de Beatrixschool in Wolfheze zijn verhaal ging vertellen. En dan met name gericht op de Wolfhezer geschiedenis. Want Wolfheze heeft het ten tijde van operatie Market Garden   het heel zwaar voor de kiezen gehad met een bombardement op 17 september ’44 en de hevige strijd na de luchtlandingen van Market Garden de dagen erna. En daar was dhr. Klaver als jonge man bij. De leerlingen luisterden ademloos naar de verhalen over bijvoorbeeld het tunneltje (de Duiker) en waar de mogelijkheden in het dorp waren om te schuilen. Leerkracht Wilko Visser: “Ik kan nog zo mooi proberen te vertellen(en dat doe ik echt graag), maar iemand als dhr. Klaver die de oorlog zelf hier heeft meegemaakt , maakt vele malen meer indruk. Vele jaren heb ik de Canadese gliderpiloot Lloyd Bentley aan de leerlingen zijn verhaal laten vertellen. Hij leeft helaas niet meer. Hoe mooi is het dat dhr Klaver zijn prachtige presentatie over Wolfheze aan onze leerlingen kan vertellen en daarmee de lokale geschiedenis kan overdragen op deze generatie. ”Kees Klaver, of liefkozend door de kinderen ‘opa Kees’ genoemd kon zijn verhaal zo goed vertellen omdat zijn  moeder het verhaal van de oorlog in Wolfheze heeft opgeschreven. En samen met zijn eigen herinnering vormde dit een indrukwekkend verhaal waar de leerlingen doodstil naar luisterden. Zo vertelde Klaver over het vluchten op 17 september ’44 eerst naar de Duiker hier en daarna naar de Johannahoeve even buiten Wolfheze. Toen het daar ook te gevaarlijk werd, ging hij met zijn gezin weer terug naar Wolfheze. Omdat de gevechten zo hevig werden heeft hij uiteindelijk Wolfheze moeten ontvluchten. Direct nadat de Canadezen Wolfheze hebben bevrijd, keerde hij terug naar het dorp en kreeg de familie van de Canadezen een auto die er toch nog stond.

De leerlingen van de Beatrixschool in Wolfheze hoorden zo uit eerste hand de geschiedenis van Market Garden in Wolfheze en vonden dat super indrukwekkend. ‘Of”, zoals opa Kees zei: “Eigenlijk is De Slag om Arnhem hier in Wolfheze begonnen! Maar wie weet dat nog?”

En zo beëindigde Kees Klaver zijn verhaal dat met een geweldige powerpoint werd omlijst, met een applaus door de leerlingen.

advertentie
advertentie