"23 tafels" Bart Eysink Smeets

Wederopbouw en discriminatie: “Rewind_Forward” herinnert ons aan het heden

14 september 2021 om 10:50 Lokaal Deel je nieuws

‘REWIND_FORWARD’: proefopstellingen nieuwe ArtBorne projecten (2021-’22) Overzicht ArtBorne  2009 – 2020

In 2021 ontwierpen Bart Eysink Smeets en Müller & Van Klinken ArtBorne projecten. Deze moesten helaas doorgeschoven moeten worden naar 2022. Om die reden organiseert stichting Scarabee in de herdenkingsmaand een kennismaking met de geselecteerde kunstenaars. Naast proefopstellingen van hun ArtBorne projecten laten zij in de grote ruimte ook ander werk van hun hand zien. In de Filmzaal en de Blauwe Kamer is een overzicht in foto’s en films van alle eerdere ArtBorne projecten.

BART EYSINK SMEETS ontwerpt projecten die met veel humor belangrijke vragen aan de orde stellen (’De steen die terug naar huis ging’, 2019).

Voor Artborne ontwierp hij ‘23 TAFELS’ dat op een luchtige manier over discriminatie gaat. Hij nodigt de wandelaars uit om aan een fijne picknicktafel plaats te nemen onder voorwaarde dat je bv een snor hebt of een korte broek draagt. Discriminatie is verwerpelijk maar tegelijk menselijk:  iedereen wil ergens bijhoren en vormt daarmee een groep van gelijkgestemden. 

DERK MÜLLER & JAKOB VAN KLINKEN zijn een samenwerking aangegaan om  hun individuele invalshoeken te combineren.

Hun project ‘WEDEROPBOUW’ refereert aan de herbouw van Nederland na WO II maar zet tegelijkertijd aan om na te denken over oorlogen en verwoesting die nu plaats vinden met weinig of geen mogelijkheden tot wederopbouw.  Assistenten met veiligheidshelmen nodigen de wandelaars uit om de grote ruïneachtige brokken die verspreid liggen bij een steigerconstructie op een bouwplatform te stapelen tot een nieuwe stad.

In de filmzaal is een overzicht van 12 jaar ArtBorne projecten (2009 – 2020).

Sinds 2009 brengt stichting Scarabee jaarlijks projecten uit tijdens de Airborne Wandeltocht die ‘nieuwe vormen van herdenken’ ontwikkelen en stimuleren. Grote installaties roepen betekenissen op die herinneren aan WO II maar stellen tegelijkertijd vragen over het besef van wat onze vrijheid inhoudt.

Weekends: 18/19, 25/26 september en 2/3 oktober van 13 – 17 uur in H29, De Hes

Locatie: De ingang van De Hes vind u bij de rotonde ‘Arnhems Buiten’:

NB Het hek aan de Klingelbeekseweg (naast nr. 37) is deze weekends geopend!

Uitnodiging REWIND_FORWARD
WEDEROPBOUW
advertentie
advertentie