Nicole Voet (rechts) en patiënt-lid Vera Verhage.
Nicole Voet (rechts) en patiënt-lid Vera Verhage. Mieke Klein Gunnewiek

‘Dit gaat ons echt heel veel brengen’

3 februari 2024 om 10:03 Overig

Eerste Wetenschapslunch voor patiënten Klimmendaal een groot succes

RENKUM Wetenschappelijk onderzoek helpt mee aan betere zorg en behandelingen. Om onderzoek te verbinden met de dagelijkse praktijk is het belangrijk om ook patiënten te betrekken in onderzoek. Daarom organiseerde de Wetenschapscommissie van revalidatiecentrum Klimmendaal onlangs voor het eerst een wetenschapslunch voor volwassen patiënten, partners en ouders van kinderen tijdens de jaarlijkse dag van de Wetenschap bij Klimmendaal. Revalidatiearts en hoofd van de wetenschapscommissie Nicole Voet en patiënt-lid van de wetenschapscommissie Vera Verhage delen hun ervaringen.

door Dick Martens

PARTICIPATIE Volgens Nicole en Vera waren de aanwezige patiënten erg enthousiast over de georganiseerde Wetenschapslunch. ,,Zij vonden het fijn om te zien hoe zo’n onderzoek nu eigenlijk in zijn werk gaat en wat er dan vervolgens met hun inbreng is gedaan. Zij concludeerden dan ook, dat het hen écht wat zal gaan brengen als het gaat om kwaliteit van leven. Dat zij daar een bijdrage aan konden leveren werd als erg waardevol ervaren.” Vera heeft twee jaar gerevalideerd bij Klimmendaal. ,,Door zuurstoftekort bij de geboorte ben ik bilateraal spastisch. Ik heb onder andere moeite met lopen en maak gebruik van een rolstoel. In het nazorgtraject ben ik samen met de revalidatiearts gaan oriënteren hoe ik het maatschappelijke gedeelte invulling kon geven. Toen ik werd benaderd door de leden van de wetenschapscommissie of ik wilde aansluiten als patiënt-lid, hoefde ik niet lang na te denken. Ik vind het heel leuk om mee te denken in de verschillende vraagstukken van onderzoek, niet alleen vanuit mijn rol als patiënt maar ook als persoon. Het geeft mij participatie in de maatschappij.” 

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK Voor Nicole is sporten naast haar drukke baan als revalidatiearts een uitlaatklep. Trainen doet de inwoonster van Wageningen onder andere bij RZC in Renkum, waar ze succesvol acteert in het triathlonteam, een sport waar ze evenals bij het vinzwemmen haar sporen nationaal en internationaal al ruimschoots verdiende. Ze combineert haar werk als revalidatiearts met wetenschappelijk onderzoek. Nicole: ,,Mensen die bij Klimmendaal revalideren, kunnen gevraagd worden voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek of innovatieprojecten. Dan beantwoord je bijvoorbeeld een vragenlijst, neem je deel aan metingen of test je een nieuwe behandeling. Nu betrekken we patiënten ook op een andere manier: patiëntenparticipatie houdt in dat patiënten ook betrokken worden in de vormgeving van onderzoek, de onderzoeksvraag, het opzetten, uitvoeren en implementeren. Hiermee betrek je het perspectief van patiënten in het hele onderzoeksproces. Betrokken worden als patiënt binnen onderzoek kan bijvoorbeeld in een projectteam of wetenschappelijk patiëntenpanel.” Tijdens de Wetenschapslunch vertelden verschillende onderzoekers in begrijpelijke taal over hun onderzoek binnen Klimmendaal. Ook konden de aanwezigen in gesprek met de onderzoekers en was er ook volop gelegenheid om vragen te stellen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie