Afbeelding
JW Paasse

Oosterbeekse vrienden winnen met hun STOOKT Gin goud bij ‘World Gin Awards 2024’ in Londen

5 februari 2024 om 21:51 Overig

OOSTERBEEK Bij de gerenommeerde ‘World Gin Awards 2024’ in Londen is de Nederlandse Stookt™ Craft Gin in de prijzen gevallen. Distillateurs van over de hele wereld sturen hun dranken op naar de vakjury in Engeland, die deze editie meer dan 900 verschillende gins uit 47 landen heeft beoordeeld. Twee geboren en getogen Oosterbeekse vrienden gingen aan de haal met de gouden medaille voor de ‘Best Dutch Contemporary Gin’. Contemporary Gin wordt ook wel de moderne gin genoemd, een populaire stijl binnen de gin waar een andere smaak dan alleen de jeneverbes centraal staat.

Lennart Hanemaaijer (31) en Jan Willem Paasse (33) hebben hun gin-onderneming pas afgelopen zomer ontkurkt. Het stoken zelf begon al een aantal jaar geleden in de keuken met een omgebouwde aspergepan. “We hadden een oude aspergepan omgebouwd tot stookketel en dat ging niet onaardig”, vertelt Lennart. “Maar we hebben toch vrij snel besloten om een betere koperen ketel aan te schaffen.” Er ging van alles door de ketel heen, van rum tot whisky en van eau de vie tot gin. Toen de hobby wat serieuzer werd, is er uiteindelijk voor gekozen om de focus te leggen op de gin. “Het is een leuke drank om te maken, omdat je er alle kanten mee op kan gaan. Wij hebben voor fruitige smaken gekozen, met onder meer gedroogde grapefruit, citroenschil en klaproos, om zo een verrassende en toegankelijke gin te maken.”

Inmiddels is de eerste genummerde oplage van 550 flessen Stookt™ Craft Gin een feit. “Na een super enthousiaste release afgelopen zomer in ons geboortedorp Oosterbeek, zijn we nu druk bezig om onze gin op de schappen te krijgen bij meer slijters en horeca”, vertelt Jan Willem. “De gouden award die we nu hebben gewonnen is de erkenning dat niet alleen wijzelf, maar ook een vakjury Stookt Gin bijzonder lekker vindt!” In Oosterbeek is de Stookt™ Craft Gin verkrijgbaar bij slijterij Wijdeveld. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie