Bloemen in het veld
Bloemen in het veld Bestand:Bloemen in een veld - geograph.org.uk - 3086017.jpg - Wikimedia Commons

Op naar natuurinclusieve landbouw in Renkum

4 november 2022 om 09:05 Overig Deel je nieuws

GroenLinks verlangt dat het college actief aan de slag gaat met natuurinclusieve landbouw en de boerenbedrijven in onze gemeente daarin bijstaat en ondersteunt. Geen woorden maar daden en daarom heeft GroenLinks een motie ingediend, gesteund door de meeste partijen in de raad.

Het schuurt tussen reguliere landbouw en de natuur. De biodiversiteit lijdt er sterk onder; de tijd dat autoruiten waren bezoedeld met vliegjes en andere insecten ligt ver achter ons, terwijl insecten zo’n beetje aan het begin van de voedselketen staan. Zonder insecten geen leven.

In de Gemeente Renkum zijn we gezegend met veel natuur, veel beschermde gebieden die vallen onder Natura2000 en/of het Gelders Natuur Netwerk (GNN). De agrarische gebieden liggen veelal pal tegen beschermde natuur. Het gebruik van pesticiden, insecticiden, van kunstmest en bemesting met dierlijke mest (stikstof) is een heikele zaak.

Natuurinclusieve landbouw is het antwoord, bij uitstek in onze gemeente. In het collegeakkoord dat GroenLinks heeft gesloten met PvdA en GemeenteBelangen staat: “Het stimuleren van natuurinclusieve landbouw, zodat landbouw, verhoogde biodiversiteit en landschap hand in hand gaan.”

Op dit moment brengt Provincie Gelderland het GNN in de praktijk en daardoor worden natuurinclusieve bedrijven als Veld en Beek en GraanGeluk gemangeld. Een onwenselijke ontwikkeling en als je het ons vraagt een valse tegenstelling. We willen deze bedrijven absoluut behouden. We willen niet hoeven kiezen tussen natuur en natuurinclusieve landbouw. Het staat namelijk allebei onder druk en heeft allebei onze steun nodig om de biodiversiteitscrisis het hoofd te bieden.

Daarom roepen we het college op Veld en Beek bij te staan in hun zoektocht naar mogelijkheden voor het voortzetten van het bedrijf.

En we willen dat alle agrarische bedrijven omschakelen naar natuurvriendelijke landbouw. Juist nu is het belangrijk!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie