Toen de schoorsteen en oven nog intact waren.
Toen de schoorsteen en oven nog intact waren. gertbudding.nl

Onverwachte sloop schoorsteen Heteren, onrust in Renkum

1 maart 2023 om 16:22 Overig

RENKUM De Renkumse Pilogroep is geschrokken door de onverwachte sloop van de schoorsteen aan de Steenoord in Heteren. De schoorsteen was onderdeel van drie schoorstenen, die kenmerkend waren voor het historische klei- en steenfabriekenlandschap aan de Rijn bij Renkum. Door de sloop vorig jaar december zijn er nog maar twee schoorstenen over.

“Het was heel bijzonder dat op korte afstand van elkaar drie schoorstenen stonden, dat staat ook in diverse rapporten”, vertelt Lambert van Gils van Pilogroep Renkum.

“Naast de gesloopte Wienerberger in Heteren, zijn nu alleen nog Zilverschoon in Randwijk en Pilo in Renkum over.” De Pilogroep is op z’n zachts gezegd diep verontwaardigd over de niet gemelde sloopavonturen van de commerciële steenfabriek Wienenberger. “Tot onze verbazing ontdekten we dat de steenoven en schoorsteen in Heteren eind vorig jaar zijn gesloopt”, vertelt Van Gils nog pissig en teleurgesteld.

“Vooralsnog hebben we de sloop niet aan de grote klok gehangen, maar wel informatie ingewonnen over de redenen waarom en of er vergunning is afgegeven”, zegt Van Gils nog steeds pissig. Dan. “Het bedrijf moedigde ons een paar jaar geleden wel aan om door te gaan met onze monumentenaanvraag en restauratie-inspanning van de Pilo-schoorsteen in Renkum. De drie schoorstenen tegenover elkaar waren destijds een belangrijk landschappelijk element voor het toekennen van de monumentenstatus door de gemeente Renkum. Onze buurgemeente (de Overbetuwe) heeft geslapen tijdens de sloop”, zegt Van Gils ontdaan. ”Er was geen sloopvergunning nodig, liet Wienenberger weten, de steenoven en schoorsteen stonden in de weg. De centrale directie van de steenfabriek gaf toestemming de monumenten in spe te slopen.” Pilo in Jufferswaard herinnert aan een lange, belangrijke periode van Renkumse families en vormden met de schoorstenen in Heteren en Randwijk een toplocatie in het landschapsbeleid.

Het plan van de Pilogroep Renkum is om de schoorsteen in de Jufferswaard te laten restaureren. In dat plan was het de bedoeling om de unieke historische ligging te belichten ten opzichte van de andere twee schoorstenen in Heteren en Randwijk. “Spijtig genoeg is er nu een schoorsteen minder. Wij gaan er alles aan doen om de Pilo-schoorsteen te behouden”, aldus Van Gils.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie