De zoon en kleinzoon van generaal Roy Urquhart legden ook een krans.
De zoon en kleinzoon van generaal Roy Urquhart legden ook een krans. gertbudding.nl

Indrukwekkende herdenking De Naald

17 september 2023 om 17:18 Overig

OOSTERBEEK Opnieuw een indrukwekkende herdenking vrijdagmorgen bij het oorlogsmonument De Naald in Oosterbeek. Burgemeester Agnes Schaap legde namens de gemeente Renkum een krans. “Laten we de verhalen blijven vertellen over de gruwelijke oorlog. Deze mogen we niet vergeten.”

Ook tal van hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland legden kransen. De maand september staat in het teken van Airborne-herdenkingen. De vier Airborne gemeenten Arnhem, Overbetuwe, Ede en Renkum willen de verhalen meer bundelen, vertellen en beleefbaar maken voor de mensen die in de desbetreffende gemeenten wonen. “Het zijn namelijk de mensen die via overdracht door ouders en grootouders betekenis geven aan de verhalen,” zo denken de burgemeesters. “Het zijn de mensen die de betekenis die zij eraan toekennen doorgeven aan de volgende generaties. En het zijn deze nieuwe generaties die binnen hun leefwereld weer nieuwe betekenis geven aan en onderzoeken hoe nieuwe verhalen een bijdrage kunnen leveren aan de wereld van morgen.”

Samen met de partners in de Airborne Regio wordt met zorg vorm en inhoud gegeven aan het (nieuwe) herdenken en het uitdragen van het verhaal.

“We beschermen het karakter van de herdenkingen, maar passen de vorm aan met het wegvallen van veteranen en de generaties die het hebben moeten meemaken. We willen onze inwoners bereiken en hen inspireren om het verhaal te blijven vertellen, omdat onze geschiedenis voor veel mensen in de wereld de grimmige werkelijkheid is binnen hun hedendaagse leven.”

Afbeelding
Gert Budding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie