Milou Schwirtz bladert door haar debuutboek 'Viatou de alpaca die niet groot wilde worden'.
Milou Schwirtz bladert door haar debuutboek 'Viatou de alpaca die niet groot wilde worden'. Koen Wilmink

Schwirtz debuteert met boek

21 november 2023 om 19:53 Overig

OOSTERBEEK Wie heeft er geen warme herinneringen aan zijn of haar kindertijd aan de voorleessessies van vader en/of moeder? Lekker in een warm bed, liggend onder een deken en weggedoken in een paar kussens. Lichtje aan en starten maar met het - vaak verzonnen - verhaal. Daar is de Oosterbeekse Milou Schwirtz (1965) op ingesprongen met haar debuut als kinderboekenschrijfster. Schwirtz maakte het voorleesboek ‘Viatou, de alpaca die niet groot wilde worden’.

Schwirtz vertelt dat ze altijd al schrijfster wilde worden. ,,Als kind had ik een dagboek. Daar stonden allemaal titels in van toekomstige boeken. Alleen de titels, geen teksten. Dat was voor latere zorg. Dit boek is gebaseerd op het gegeven ‘groot worden’, iets wat kinderen angst kan inboezemen. De bergen van Peru en de dieren die daar leven zijn de entourage, en de alpaca is de hoofdrolspeler. De naam Viatou was een naam die ik van vroeger kende. Toen ik het boek schreef kwam plotseling die naam bij mij naar boven. En de alpaca, die stond in een weitje hier in Oosterbeek-laag.” De alpaca wordt ook wel berglama genoemd, een evenhoevig zoogdier uit Zuid-Amerika uit de familie van de kameelachtigen.

Het verhaal gaat over Viatou, een jonge alpaca die leeft in de bergen van Peru. Daar leeft ze op een boerderij met allerlei dieren, waaronder biggen. Als een big tegen Viatou zegt dat zij later waarschijnlijk een lastdier wordt als ze groot is, wil ze niet meer groot worden. Viatou besluit om weg te lopen om zo aan haar niet zo rooskleurige toekomst te ontsnappen. Op haar pad komt ze allerlei dieren in nood tegen die ze helpt. Maar misschien zijn er op de boerderij ook wel dieren die mijn hulp kunnen gebruiken, denkt ze. Met die gedachte zoekt ze haar weg weer naar huis. Eenmaal terug op de boerderij, uitgegroeid tot een mooie, jonge alpaca, ziet de big dat Viatou helemaal geen lama is maar een alpaca. En boeren houden van hun vacht, niet van hun spierkracht. Dus alles komt goed. Viatou wordt helper op de boerderij en knuffelt de dieren en vindt het zelfs fijn om groot te zijn.

Schwirtz hoopt dat de Oosterbeekse boekhandel Meijer & Siegers ook een aantal boeken in de winkel legt. ,,Ook hoop ik op een signeersessie en/of een voorleesmiddag. Daarover heb ik al contact gehad Wim Kersten van de boekhandel.”

Schwirtz is blij met het resultaat. ,,Ook al heeft het veel bloed, zweet en tranen gekost, maar ik vind het mooi geworden. Ik heb de smaak te pakken en begin binnenkort met een volgend kinderboek: de Snoetjesboekjes, geïnspireerd op verhaaltjes over mijn jongste dochter. Schwirtz is getrouwd en heeft drie studerende kinderen. Ze is in het dagelijkse leven logopediste en kindercoach. Ze werkt in Oosterbeek in haar praktijk LOCO: Logopedie&coaching.

Het boek is uitgeven door boekscout, telt 40 pagina’s en bestaat voor ongeveer de helft uit tekeningen en kost 16,50 euro.

Koen Wilmink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie