Afbeelding
Afbeelding van alluregraphicdesign via Pixabay

Wat is EPDM dakbedekking en waarom is het een goede keuze?

14 april 2023 om 13:57 Partnercontent

EPDM dakbedekking is een populaire keuze voor zowel residentiële als commerciële daken. Maar wat is het precies en waarom is het zo’n goede optie? We gaan er in dit artikel verder op in.

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een synthetisch rubber dat veel wordt gebruikt voor dakbedekking. Het wordt gemaakt van aardolie en heeft een aantal unieke eigenschappen die het zeer geschikt maken voor gebruik op daken.

EPDM is een zeer duurzaam materiaal dat bestand is tegen UV-stralen en ozon. Het kan ook temperaturen tussen -40°C en +120°C verdragen, waardoor het in vrijwel alle klimaten kan worden gebruikt. Bovendien is EPDM waterdicht en heeft het een zeer lange levensduur.

EPDM dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende diktes. Het kan worden geleverd in grote rollen, waardoor het eenvoudig kan worden aangebracht op vrijwel elk dakoppervlak. EPDM dakbedekking kan worden vastgezet met lijm of mechanische bevestigingen, afhankelijk van de specifieke toepassing en de voorkeur van de dakdekker.

Waarom is EPDM dakbedekking een goede keuze?

Er zijn verschillende redenen waarom EPDM dakbedekking een goede keuze is voor zowel residentiële als commerciële daken. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet:

1. Lange levensduur

EPDM dakbedekking heeft een zeer lange levensduur, meestal tussen de 40 en 50 jaar. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het vervangen van uw dakbedekking gedurende een lange periode. Dit is niet alleen kosteneffectief, maar ook zeer praktisch, omdat het betekent dat u uw dakbedekking niet regelmatig hoeft te laten vervangen.

2. Weerbestendig

EPDM is bestand tegen extreme weersomstandigheden, waardoor het een goede keuze is voor gebruik op daken. Het kan temperaturen tussen -40°C en +120°C verdragen en is bestand tegen UV-stralen en ozon. Dit betekent dat het niet zal barsten, krimpen of uitdrogen, zelfs niet in extreme omstandigheden.

3. Waterdicht

EPDM dakbedekking is volledig waterdicht en zal geen water doorlaten. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over lekkages of waterschade aan uw dak of uw woning. EPDM is ook bestand tegen chemische stoffen, waardoor het een goede keuze is voor gebruik op daken waar mogelijk contact is met chemicaliën.

4. Eenvoudig te installeren

EPDM dakbedekking is relatief eenvoudig te installeren, vooral als het wordt geleverd in grote rollen. Het kan worden vastgezet met lijm of mechanische bevestigingen, afhankelijk van

de toepassing en de voorkeur van de dakdekker. Dit maakt het installatieproces veel sneller en efficiënter dan bij andere soorten dakbedekking. Bovendien kan EPDM gemakkelijk op maat worden gesneden om op elk dakoppervlak te passen, wat betekent dat het geschikt is voor vrijwel elk dakontwerp.

5. Milieuvriendelijk

EPDM is een milieuvriendelijk materiaal omdat het recyclebaar is. Wanneer de levensduur van het dak voorbij is, kan de EPDM worden gerecycled en hergebruikt, waardoor afval en vervuiling worden verminderd. Bovendien zijn de productieprocessen voor EPDM over het algemeen minder milieubelastend dan die van andere soorten dakbedekking, waardoor het een duurzame keuze is.

6. Weinig onderhoud

EPDM dakbedekking vereist zeer weinig onderhoud, wat betekent dat u geld en tijd bespaart op het onderhoud van uw dak. EPDM is bestand tegen de meeste schadelijke stoffen en kan eenvoudig worden gereinigd met water en zeep. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het periodiek coaten van uw dak, waardoor het onderhoud van het dak veel gemakkelijker wordt.

7. Kostenbesparend

Hoewel de initiële kosten van EPDM dakbedekking hoger kunnen zijn dan die van andere soorten dakbedekking, kan het op de lange termijn veel kosten besparen. EPDM heeft een lange levensduur en vereist weinig onderhoud, wat betekent dat u niet regelmatig geld hoeft uit te geven aan het vervangen of onderhouden van uw dakbedekking. Bovendien kan de energie-efficiëntie van uw woning worden verhoogd door het gebruik van EPDM, wat kan resulteren in lagere energiekosten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie