<p>Geen massale herdenkingen of parachutisten op Renkumse en Ginkelse heide.</p>

Geen massale herdenkingen of parachutisten op Renkumse en Ginkelse heide.

(

Foto: gertbudding.nl

)

Airborne 2020 ingetogen

‘Hijs de vlag, leg een bloem’

In september heeft Renkum Airborne met de gemeente Renkum de WOII Airborne fietsroute uitgebreid en voert langs historische plekken met levensgrote foto’s uit WOII. Herdenkingen worden door Omroep Gelderland en RTV Arnhem uitgezonden. Het verhaal van operatie Market Garden moet levend blijven. Dat gebeurt In Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe, de Airborne Region. Het gaat niet alleen over september 1944, maar ook over de impact die het vandaag nog heeft. Vorig jaar werd er massaal stilgestaan bij de 75e herdenking van de Slag om Arnhem.

Door Gert Budding

RENKUM - De aandacht voor alle herdenkingen en bijeenkomsten was enorm. De herdenking Airborne 2020, in het kader van 75 jaar vrijheid, wordt door de coronapandemie ingetogen en vindt plaats in aangepaste vorm en op uitnodiging. De Poolse en Britse veteranen zijn niet aanwezig. Het herdenken van Operatie Market Garden/Slag om Arnhem is dit jaar op afstand, ‘Samen herdenken wij thuis’.

“Er zal in de Airborne Region meer aandacht zijn voor het beseffen en beleven van Operatie Market Garden”, volgens het persbericht van de gemeente Renkum.

Het Airborne Museum Hartenstein is dagelijks geopend en de Glider Collectie Wolfheze heeft speciale openingsdagen in september. Vanwege de coronamaatregelen is reserveren vereist. Op 17 september 1944 is in Renkum, op Dropzone X, Operation Market Garden van start gegaan, bedoeld om versneld een einde aan de Tweede Wereldoorlog te maken.

In september heeft Renkum Airborne met de gemeente Renkum de WOII Airborne fietsroute uitgebreid en voert langs historische plekken met levensgrote foto’s uit WOII.

De White Ribbon Mile is een symbolische wandeling door de uiterwaarden van de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument aan de Rijn. Het herinnert aan het terugtrekken van Engelse en Poolse soldaten na de Slag om Arnhem. Het traject liep van hotel Hartenstein door de bossen van Oosterbeek naar de uiterwaarden bij de Rijn en werd gemarkeerd met een wit lint.

‘Hijs de vlag, leg een bloem’’, is het motto van de gemeente Renkum in het coronatijdperk en vraagt een bloem of vlag in september zichtbaar te leggen op balkon of tuin. De Airborne vlag is te koop via www.vlaggenhandel.nl, Renkum Leeft via monique@renkumleeft.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden