Wereldkampioen BMX, Twan van Gendt, kijkt al uit naar het WK 2021, dat op Papendal gaat plaatsvinden.
Wereldkampioen BMX, Twan van Gendt, kijkt al uit naar het WK 2021, dat op Papendal gaat plaatsvinden. (Foto: Dick Martens)

Wereldkampioen Twan van Gendt wil BMX'en breed uitdragen

RENKUM - Wie heeft er in zijn of haar prille jeugdjaren niet leren fietsen? Zijwieltjes of de helpende hand van vader of moeder als steun in de rug, waren dan vaak bruikbare hulpmiddelen. Het fietsen op een BMX-fiets, op een speciaal daarvoor geprepareerde baan een zogenaamde pumptrack, is momenteel een meer dan gewild hulpmiddel om het fietsen onder de knie te krijgen. Wie kan een dergelijk initiatief dan beter aanmoedigen en toelichten dan wereldkampioen Twan van Gendt. En dat dan ook nog op de plek waar hij volgend jaar zijn titel kan gaan verdedigen op de BMX-baan op Sportcentrum Papendal, waar in 2021 het wereldkampioenschap BMX wordt georganiseerd en waar ook het startschot werd gegeven voor een jaar vol side-events richting die titelstrijd. Daar zal ook in de gemeente Renkum volop aandacht aan besteed gaan worden, onder andere in de vorm van clinics en er zijn ook al gesprekken gaande om een pumptrack aan te gaan leggen.

Door Dick Martens

Voor de BMX-toppers Twan van Gendt, Niek Kimman en Laura Smulders wacht volgend jaar een drukke zomer. In augustus zijn kort achter elkaar de Olympische Spelen in Tokio en het Wereldkampioenschap op Papendal in Arnhem. Uiteraard kijken zij daar reikhalzend naar uit, maar vooral van Gendt denkt niet alleen aan het verdedigen van zijn titel, maar hoopt zeker ook, dat de jeugd de sport ook gaat omarmen en lekker gaat bewegen. ,,Als ik hier al die kinderen op de baan zie fietsen dan word ik ook al vrolijk”, legt hij, met een brede glimlach op zijn gezicht, uit. ,,Zo ben ik ook begonnen en hoe mooi is het dan dat zij met ons een rondje kunnen maken over de baan. Als ik als klein kind met de Europees of de wereldkampioen had kunnen fietsen, dan is het toch een droom die uitkomt. Dat inspireert mij niet om harder te gaan trainen, maar wel om het juiste voorbeeld te blijven geven, om enthousiast deze fantastische sport te beleven en dat ook uit te stralen. BMX is toch de basis van het fietsen, je leert je fiets goed te beheersen, dat helpt je zelfs ook in het dagelijks verkeer.”

Van Gendt juicht dan ook de initiatieven rond de site-events en de aanleg van de diverse pumptracks meer dan toe. ,,De aanleg van een pumptrackbaan is een mooi initiatief. Daar wordt op een leuke manier de motoriek verbeterd en de kinderen en ook volwassen kunnen er nog jaren fietsplezier aan beleven. Ik ben nauw betrokken bij het ontwerpen van dergelijke banen, heb al eens op de computer ontwerpen gemaakt. Daarbij kunnen we ook de toekomst van de sport in stand houden. Daar zijn wij zelf medeverantwoordelijk voor.”

Het WK BMX vindt van 14 tot en met 22 augustus 2021 plaats. Het wordt een festijn niet alleen voor de BMX fan, maar ook voor het grote publiek en het bedrijfsleven. Naast het WK zijn er maatschappelijke programma’s, muziek & entertainment en diverse side- events. Zo maakt ook het Ultimate Urban Festival een belangrijk onderdeel uit van het WK BMX. Voor meer informatie: wk.bmxpapendal.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden