Foto:

Column namens de kerken

Het woord ‘quarantaine’ hoor je tegenwoordig veel. Iedereen zal inmiddels wel weten waar het vandaan komt en wat ermee bedoeld wordt. Het gaat oorspronkelijk om een periode van veertig dagen waarin mensen werden geïsoleerd, zodat zij andere mensen niet zouden besmetten. De term kwam in gebruik tijdens de pestepidemie. Schepen die naar een Italiaanse haven wilden, moesten eerst veertig dagen in quarantaine. Vele schepelingen zullen dat niet leuk hebben gevonden. Maar het moest.

In de Bijbel is ook een aantal malen sprake van, nee niet van een quarantaine, maar wel van een periode van veertig dagen. Alleen is de bedoeling daar precies omgekeerd. Daar gaat het om mensen die in quarantaine gaan om juist te worden beschermd tegen verkeerde invloeden van buitenaf. Toch moesten ook zij daardoor een tijd in afzondering doorbrengen. Of ze dat leuk vonden of niet, vermeldt de Bijbel niet.

Tijdens de zogenaamde ‘lockdown’ gingen we allemaal in quarantaine. Bij ons was het gelukkig wat minder rigoureus dan in veel andere landen, maar prettig was het toch niet. Sommigen vonden er ook wel positieve kanten aan zitten. Ik heb die niet kunnen ontdekken. We werden als samenleving hard getroffen doordat we niet konden samen-leven zoals we dat graag zouden willen. Nog steeds is dit het geval. En leuk is het nog steeds niet. Maar het moet, want anders krijgen we het virus niet onder controle. Laten we proberen om kalmte te bewaren en de tijd uit te zitten. Probeer aandacht te houden voor andere mensen. Als kerken proberen we aandacht te houden voor de dingen waar we altijd al aandacht voor probeerden te hebben. Het gaat nog lang niet zoals we graag zouden willen. Laten we dat woord ‘leuk’ maar even vergeten. Laten we gewoon proberen er een zinvolle quarantaineperiode van te maken.

Eentje die een positief gevolg heeft.

Namens de kerken

in de gemeente Renkum:

ds.W.J.J. Koelewijn

wjjkoelewijn@hetnet.nl

Column

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden