‘Moeder dodelijk getroffen door granaat’


<p>Annie van der Weijden voor het ouderlijk huis waar haar moeder dodelijk werd getroffen in september 1944. Foto: gertbudding.nl&nbsp;</p>

Annie van der Weijden voor het ouderlijk huis waar haar moeder dodelijk werd getroffen in september 1944. Foto: gertbudding.nl 

(Foto: )

‘Moeder dodelijk getroffen door granaat’

Toen de geallieerden in september 1944 op de Renkumse heide landden, ontvouwde zich een spervuur tussen de Duitsers en de Engelsen. Een scherf van een mortiergranaat werd Alida Leijerweert fataal. Dochter Johanna ‘Annie’ van der Weijden vertelt een bizar verhaal.

Door Gert Budding

RENKUM- Annie van der Weijden (92) was 16-jaar en woonde aan de Hogenkampseweg 121. Het drama staat haar nog helder voor de geest. “De Duitsers bestookten met mortiervuur vanuit de Betuwe de Engelsen. De geallieerden waren op de Renkumse heide geland. Wij lagen in de vuurlinie. Met de buren schuilden we in onze kelder. Mijn zorgzame moeder wilde een pannetje warme rijst, dat in de woonkamer stond, ophalen. Zij twijfelde even, maar ging toch. Op dat moment ontplofte een granaat in de tuin. Zij werd dodelijk getroffen in de hals getroffen”, vertelt Annie van der Weijden. “Mijn oudste zus Ger ging als eerste naar boven en vond mijn moeder in een enorme plas bloed. Mijn vader volgde en gleed uit door het bloed.” Annie van der Weijden slikt, laat een stilte vallen. Dan volgt een bizarre ontknoping. Elsbeth van de Giessen: “Vorig jaar oktober beviel ik plotseling in de dezelfde woonkamer van Davey, enkele centimeters verwijderd van de plek waar mevrouw Alida Leijerweert om het leven was gekomen. Maar ik heb daar verder geen problemen mee.”

“Mensen van de Kerkenraad wilden mijn moeder begraven”, gaat Annie van der Weijden. ”Maar durfden door het hevige spervuur mijn moeder niet te vervoeren naar een begraafplaats. Ze werd in een deken gewikkeld en in de tuin begraven met een provisorisch houten kruis. Vervolgens moesten de Renkumers evacueren en begroeven het koper in de tuin. Mijn vader was bang dat de omgeploegde aarde, waar mijn moeder lag, het doelwit zou worden van plunderraars die onbedoeld het graf zouden openen. Daarom dat kruis.” Later is haar moeder alsnog op een begraafplaats bijgezet. Annie trouwde vervolgens met drogist Daan van der Weijden en verhuisde naar de Leeuwenstraat in Renkum. De herinnering bleef, het trauma verdween. “Ik had in het begin wel slapeloze nachten, maar je krijgt een gezin en een bedrijf, dat geeft afleiding. Maar als ik over de Hogenkampseweg reed, wilde ik uitstappen om het huis nog een keer te bekijken. Mijn zoon Daniël zorgde ervoor dat ik bij huidige bewoners van het pand, familie Van de Giessen, langs mocht komen. Dat vond ik prachtig.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden