<p>De jeugdkeepers van MHCO worden door de nieuwe keeperstrainer Peter van Emst (rechts) de fijne kneepjes van &#39;het vak&#39; bijgebracht.</p>

De jeugdkeepers van MHCO worden door de nieuwe keeperstrainer Peter van Emst (rechts) de fijne kneepjes van 'het vak' bijgebracht.

(Foto: Dick Martens)

MHCO geeft keepers extra aandacht

Het nieuwe sportseizoen 2020-2021 is inmiddels opgestart. Ondanks de Corona-perikelen wordt er weer volop gesport, al zijn de restricties in- en om de diverse clubhuizen duidelijk zichtbaar. Ook bij de Oosterbeekse hockeyvereniging MHCO is dat niet anders. Maar de jeugd, die zich deze dinsdagnamiddag voorbereid op de trainingen, volgt keurig de looproute richting kleedkamer of veld. Opmerkelijk daarbij is ‘een legertje’ spelers en speelsters die een immens grote en zware tas met zich meeslepen. Het zijn de keepers en keepsters die zich gaan opmaken voor ‘hun’ keeperstraining, onder leiding van de sinds 1 september aangestelde ervaren keeperstrainer Peter van Emst.

Door Dick Martens

OOSTERBEEK - Maar voor het zover is volgt er een aandoenlijk ritueel, het uitpakken van de volle keeperstassen en het aankleden, dat de nodige tijd in beslag neemt. Want terwijl de veldspelertjes ‘gewapend’ met stick en bidon eenvoudig en snel het veld kunnen opstappen, is dat voor de keepers even anders. Zij ondergaan een ware metamorfose, na het aantrekken van: klompen, legguards, tok, keepersbroek, bodyprotector, helm en handschoenen. Het wordt met interesse gadegeslagen door Ed van Dalen die het ‘keepersgebeuren’ bij MHCO coördineert en de initiator is van het oppimpen van de keepersschool, zowel qua keepersaandacht alsook qua uitstraling. ,,Er was bij MHCO al wel speciale aandacht voor de keepers. Ik ben zelf vader van twee keepers, Stijn en Suze en ik vond dat ik daarin wat actiever in mocht zijn. Eind vorig seizoen stopten er een aantal mensen bij MHCO, die zich bezighielden met de keepers, waaronder ook de keeperstrainer en de coördinator. Die functie heb ik op mij genomen en Peter (van Emst) is gekomen als de nieuwe en ervaren keeperstrainer. Hij was het helemaal eens met de aanpak die wij weer aan het opstarten zijn en waar de keepersschool daarin de eerste piketpaal is. We hebben daar een apart logo aan gehangen, ook om een paraplu te hebben om die keepersschool wat meer te begeleiden. Dat is eigenlijk de kern van het geheel.”

‘De kern’ wordt daarbij vormgegeven door keeperstrainer van Emst. Hoewel pas 28 jaar is het trainen van keepers al jarenlang zijn passie en vestigde hij zijn naam inmiddels in de hockeywereld. Dat ervaren naast de keepers bij MHCO, ook de keepers bij WMHC, SCHC, Nijmegen en de keepers van de Nederlandse Jeugdelftallen (15-18 jarigen). ,,Ik was zelf bij Wageningen altijd al keeper en ook tijdens mijn studietijd in en bij Groningen. Daarna ben ik als zelfstandige begonnen en verzorg ik keeperstrainingen. Het keepen fascineerde mij al snel. Ik werd altijd goed gemotiveerd en begeleid en dat wilde ik zelf gaan voortzetten. Ik wil vooral de jeugdkeepers plezier laten hebben en daarnaast ook ‘differentieel laten leren’, dat is gebruik maken van variaties. De keepers uitdagen en laten nadenken over wat ze doen. Het is meer dan alleen het stoppen van die bal. Dat wil ik ook de keepers van MHCO laten beseffen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden