<p>Lou Schwirtz.</p>

Lou Schwirtz.

Kunstenaar Lou Schwirtz overleden

Beeldend kunstenaar Lou Schwirtz (Arnhem, 1928) is na een kort ziekbed op 18 september in zijn woonplaats Oosterbeek overleden. Schwirtz verwierf faam in de jaren 50, 60, 70 en 80 van de vorige eeuw als keramist en kunstschilder. Schwirtz deed ook de nodige uitvindingen ondermeer een waterdichte sluiting voor regenkleding.

Door Koen Wilmink

OOSTERBEEK – Als keramist was hij autodidact. Hij kreeg les van Jaap Domisse uit Oosterbeek. Begin jaren 60 had hij hij een eerste atelier in Arnhem. In de Gelderse hoofdstad werd Schwirtz ook geboren en bracht hij het groot deel van zijn leven door. In Oosterbeek leefde de beeldend kunstenaar vanaf de jaren negentig tot aan zijn dood. De Oosterbeker was succesvol als keramist, en schurkte wat aan bij de NADA kunstbeweging die in Arnhem aan de kunstacademie ontstond en waarvan onder anderen Klaas Gubbels, Rik van Bentum en Marc Brusse deel uitmaakten. De Oosterbeker maakte in de jaren 60 en 70 naam en diverse musea en galeries in binnen- en buitenland kochten en/of exposeerden zijn keramische werk.

De kunstredactie van de Arnhemse Courant schreef op 9 oktober 1973 een lovend artikel over de kleurrijke Schwirtz. Dat eindige met de volgende zin: ‘Hoe het ook zij, de beeldschone keramische vormen van Lou Schwirtz zijn in het museum (Arnhem, red.) te bewonderen.’ Twee jaar later besloot de beeldend kunstenaar de succesvolle keramiekperiode achter zich te laten en zich toe te leggen op de schilderkunst. Ook daarin maakte hij naam met zijn geheel eigen stijl.

De veelzijdige Oosterbeker liet zich moeilijk plaatsen in een hokje en noemde zichzelf een onafhankelijk denker. Zijn interesses lagen op een breed gebied: van politieke en maatschappelijke vraagstukken en filosofie tot kunst, hij was van alle markten thuis. Hij had over alles een mening en had daarin ook meestal gelijk.

Lou Schwirtz is vrijdag 25 september in besloten kring gecremeerd op Moscowa.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden