<p>Marijke Rekers (links) en Marriet Aalberts (rechts) met vrijwilligsters in de woonkamer van het hospice. </p>

Marijke Rekers (links) en Marriet Aalberts (rechts) met vrijwilligsters in de woonkamer van het hospice.

(Foto: P Schakenbos)

Hospice Wageningen-Renkum bestaat 10 jaar

Wageningen - In een hoek van de Irenestraat is het Hospice Wageningen-Renkum gevestigd. Het bestaat deze maand 10 jaar. Vanwege corona kon men daar helaas weinig aandacht aan besteden. Men hoopt binnenkort wel alle vrijwilligers te kunnen bedanken.
Coördinator Marriet Aalberts: "Ons hospice biedt mensen die gaan overlijden een thuis voor de laatste periode van hun leven. Om goed verzorgd te worden en rustig met familie en vrienden te zijn. Niet iedereen weet dit. Huisartsen weten ons wel goed te vinden."
Het hospice is er voor iedereen: alle gezindten, alle leeftijden, arm of rijk. Er zijn vier kamers beschikbaar, elk met een deur naar de tuin, waar men met bed en al naar buiten kan. De gastenkamers zijn huiselijk ingericht, maar eigen spulletjes, zoals een kleedje, tafeltje, schilderij, of eigen dekbed mogen worden meegenomen.

Er zijn geen vaste tijden zoals in een ziekenhuis, gasten mogen zelf bepalen wanneer ze gewassen worden, willen ontbijten e.d. Familie en vrienden kunnen langskomen wanneer ze willen. Vanwege corona is het aantal bezoekers nu wel beperkt tot twee per dagdeel.

Er werken verschillende vrijwilligers. Het merendeel is zorgvrijwilliger, daarnaast zijn er vrijwilligers voor koken, voor de bloemen en tuin en administratie. Er zijn twee betaalde coördinatoren. De verpleging gebeurt via een thuiszorgorganisatie.
Het is mooi werk. Er is natuurlijk verdriet, maar er wordt ook zeker nog gelachen. "Je komt tot betere, diepere gesprekken" vertelt Marijke Rekers. "Mooi weer spelen is voorbij." Marriet beaamt dit. "Het contact is heel mooi. Het is bijzonder om mensen bij hun sterven te mogen begeleiden. Het is nu met corona helaas wel lastiger, want door het afstand houden kun je niet spontaan troosten."
Er is behoefte aan extra hulp, dus nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Vooraf krijg je een persoonlijk gesprek om te kijken welk type vrijwilligerswerk het beste bij je zal passen. Daarna kun je 4x meelopen om te ervaren wat het werk inhoudt.
Wie hier meer over wil weten, kan contact opnemen via info@hospicewageningenrenkum.nl of tel: 0317-450047


Pauline Schakenbos

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden