<p>FSHD-onderzoek van revalidatiearts Nicole Voet leidde tot een revolutionaire doorbraak. Foto Peter Mulder.</p>

FSHD-onderzoek van revalidatiearts Nicole Voet leidde tot een revolutionaire doorbraak. Foto Peter Mulder.

(Foto: Peter Mulder)

‘Fietsdokter’ helpt FSHD-patiënten

In deze tijd, die beheerst wordt door de Corona-crisis, wordt vaak vergeten, dat mensen met andere aandoeningen ook de zorg moeten blijven krijgen die hen helpt in het dagelijks leven. Een voorbeeld zijn de patiënten die lijden aan Facioscapulohumerale musculaire dystrofie (FSHD). Mensen met FSHD, een erfelijke spierziekte, zijn vaak ernstig vermoeid, en dagelijkse handelingen zijn een grote inspanning. Je zou verwachten dat rustig aan doen helpt om energie te sparen, maar uit de studie die de Wageningse Nicole Voet, revalidatiearts en wetenschappelijk onderzoeker in Revalidatiecentrum Klimmendaal in Arnhem en het Radboudumc in Nijmegen, heeft gedaan blijkt dat het tegendeel waar is.

Door Dick Martens

REGIO - In 2016 verdedigde Voet haar proefschrift, wat zich richtte op het effect van conditietraining en cognitieve gedragstherapie bij patiënten met FSHD. ,,De resultaten leidden tot een wetenschappelijke doorbraak. Het bleek niet alleen, dat de vermoeidheid afnam, maar nadat we MRI’s hadden gemaakt van de bovenbeenspieren bleek dat de vervetting die dan optreedt werd afgeremd. Dus op het moment dat zij actiever werden en gingen sporten werd de ziekte een beetje tot stilstand gebracht.” Zij ontving in 2017 de internationale PhD Award Rehabilitation Medicine voor haar proefschrift. ,,In het onderzoek kreeg een derde van de deelnemers geen verdere behandeling, een derde kreeg fietstraining en een derde de cognitieve gedragstherapie, een psychologische behandeling. De mensen die de fietstraining deden kregen een hometrainer, maar de levering verliep niet naar wens. Daarom zijn wij die zelf in ons busje gaan brengen”, legt ze uit. Voet, zelf een meer dan verdienstelijk triatlete en als vinzwemster behorende bij de Nederlandse top, fietst daarbij zelf vele kilometers. Trainend op haar racefiets, mountainbike of samen met partner Joost op hun ‘snelle tandem’. ,,Mijn patiënten noemen mij al gekscherend ‘de fietsdokter’.”

De goede resultaten hebben ook al een vervolg gekregen. ,,Hetzelfde positieve resultaat is aangetoond bij een andere spierziekte: Myotone Dystrofie. Voet zet het wetenschappelijk onderzoek in Klimmendaal en het Radboudumc voort. ,,Mijn huidige wetenschappelijk onderzoek richt zich enerzijds op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met FSHD, anderzijds op het verder analyseren van vermoeidheid en het effect van trainen en bewegen bij patiënten met een spierziekte”. De resultaten hebben er inmiddels toe geleid, dat er een mooie subsidie van het Prinses Beatrix-spierfonds is verstrekt. ,,Een mooie opsteker.” Niet vreemd dat het onderzoek ook nog heeft geleid tot een nominatie van Voet in de VIVA-400 lijst in de categorie: Zorg & Onderwijs. ,,Een geweldige mogelijkheid om de Revalidatiegeneeskunde en de zorg voor spierziekten in de picture te zetten.” Stemmen kan via: viva.nl/viva400/zorg-onderwijs.

Baanbrekend onderzoek geeft positieve resultaten

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden