Woningbouw voor ouderen


<p>John Bartels, fractievoorzitter PRD</p>

John Bartels, fractievoorzitter PRD

(Foto: )

Woningbouw voor ouderen

De bouwgrond in Renkum is schaars en daarom moeten we goed kijken wat op welke gronden gebouwd kan worden, zodat het voorziet in de behoeften van onze inwoners. Als we kijken naar de bouwlocatie Don Boscoweg/Groeneweg dan is dat de beste plek om aandacht te vragen voor woningen voor ouderen. De ligging ten opzichte van winkels is perfect, het nabije park van de Katholieke kerk geeft mogelijkheden om te relaxen en het openbaar vervoer is daar prima bereikbaar.

De Partij Renkumse Dorpen nodigde in 2019 inwoners uit te reageren. Voor zeker 30 wooneenheden bleek toen grote belangstelling onder de ouderen, die allen woonachtig zijn in de dorpen Renkum, Heelsum en Doorwerth. En nog steeds melden mensen zich. De schriftelijke reacties werden en worden door de PRD doorgespeeld naar het college, die er tot op heden helaas niets mee gedaan heeft. Dat is nogal teleurstellend, want juist het college riep raadsleden op signalen vanuit de bevolking door te spelen. Dat hebben we gedaan en doen we nog steeds.

Vorig jaar september presenteerde ontwikkelaar De Bunte Vastgoed een conceptbouwplan Don Boscoweg/Groeneweg. De PRD heeft het plan afgeschoten. Aan ouderen was geheel niet gedacht. Gelukkig gaat het plan niet door en wordt aan een nieuwe versie gewerkt.

"Wij vinden, dat je gedane uitspraken integraal moet bekijken en dat je daar dan ook wat mee moet doen. Zo wordt in de Nota Wonen 2019 van onze gemeente gesproken over mogelijkheden van huisvesting voor ouderen. Tijdens een gemeentelijke presentatie in hetzelfde jaar riep het college nog te willen werken aan doorstroming, zodat woningen voor anderen vrij kunnen komen. Woningbouw voor ouderen maakt deze doorstroming mogelijk. Het Regionale Uitvoeringsprogramma Arnhem 2018, waar Renkum ook mee van doen heeft, spreekt over de noodzaak van voldoende passende woningen. Kortom: ingrediënten genoeg om werk te maken voor het bouwen van woningen voor ouderen."

De Partij Renkumse Dorpen zegt: “College kijk eens naar woontrends in de 21e eeuw in het lijvige boek van visionair Peter Camp.” Collectief wonen hoeft echt niet voor iedereen, maar ouderen willen er ook niet helemaal alleen voor staan. Zelfstandig wonen met een aantal gedeelde ruimtes en diensten spreekt velen aan. Steeds meer mensen kiezen graag voor een vorm van zelfstandig wonen en toch samen. Voor Renkumse ouderen is duidelijk behoefte aan een tweede Le Maitrehof met een gemeenschapsruimte. Ook een hofjesachtige opzet spreekt aan. Een hofje is geen bejaardenvoorziening, waar je zogezegd samen koffie moet drinken, het is voor senioren, waar bewoners rekening houden met het ouder worden.

"We hebben maar één keer de kans om het goed te doen."


Als Partij Renkumse Dorpen hopen we, dat het college voor de locatie Don Boscoweg/Groeneweg nu een passend plan voorlegt, zodat de leefkwaliteit van vooral een aantal ouderen toeneemt. Zij zijn het waard!
Wij verwelkomen reacties via info@partijrenkumsedorpen.nl of Overhoff 15, 6871CZ Renkum.

John Bartels, fractievoorzitter PRD

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden