Foto:

Raadsrubriek: Veiligheid voorop

Jezelf veilig voelen is een belangrijke voorwaarde om gelukkig te zijn. Veilig in je eigen huis, maar ook op straat. Voor het garanderen van verkeersveiligheid en voor een algeheel veiligheidsgevoel, is het volgens GemeenteBelangen (GB) noodzakelijk dat er voldoende openbare verlichting aanwezig is in onze dorpen. Wat is er nu aan de hand?

In de hele gemeente wordt de straatverlichting vervangen. De zuinigere nieuwe palen zorgen voor minder ‘strooilicht’ en de lichtsterkte kan per straat worden gedimd. Nu heeft het college gekozen voor één lage stand in de hele gemeente.

Raadslid Daniëlle van Bentem: “GB vindt het belangrijk dat de veiligheid niet in het geding komt door het huidige gedempte lichtniveau in alle straten met nieuwe lantaarnpalen. Duurzaamheid is belangrijk, veiligheid is voor GB belangrijker. Steeds meer inwoners laten weten dat hun straat donkerder is geworden en ervaren dat als onprettig. De ongerustheid neemt toe in deze donkere herfstdagen. Leefbaarheid van dorpen mag wat ons betreft niet onder druk komen.”

GB vraagt politieke aandacht voor de verlichting en dringt allereerst aan op duidelijke informatie over de vervanging van lantaarnpalen, zodat inwoners niet onaangenaam worden verrast met een donkere straat. Daarnaast willen we dat het lichtniveau wordt vergroot, precies op die plekken waar het nu ongewenst donker is geworden. Hiervoor is het van belang dat duidelijk is wáár die onveiligheid wordt ervaren; daarom heeft GB inwoners gevraagd om mee te denken.

“GemeenteBelangen laat veiligheid niet versloffen”

Van Bentem: “Inwoners hebben flink op onze oproep gereageerd. Zo zie je dat politiek en inwoners dicht bij elkaar kunnen staan. GB verzamelt alle gemelde straten en geeft ze door aan de wethouder. In het najaar kijkt de gemeente of de straatverlichting op bepaalde plekken inderdaad wat feller kan worden gezet. Onze fractie maakt zich daar hard voor omdat we dat veiligheidsaspect echt belangrijk vinden. GB laat veiligheid niet versloffen.”

Verkeersveiligheid is -naast goede straatverlichting- ook afhankelijk van een logische weginrichting. Het verbeteren van gevaarlijke of ongewenste situaties kost meestal veel geld waarvoor politieke keuzes nodig zijn Besluiten in een raadsvergadering raken inwoners dus meer dan je denkt.

Van Bentem: “In Renkum is het kruispunt Hogekampseweg nabij Doelum en basisscholen nog steeds onveilig. De gelijktijdige werkzaamheden aan twee van de drie Wolfhezer toegangswegen is onwenselijk. En zo zijn er in élk dorp zaken waar we politieke aandacht voor kunnen vragen. Team GB staat voor elk geluid open, voor leefbare dorpen hebben we elkaar hard nodig. Laat je stem dus horen.”

Maak kennis met Team GB via www.gbrenkum.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden