<p>Tino Leffering met zijn enorme buit aan de Rijn. Foto: gertbudding.nl&nbsp;</p>

Tino Leffering met zijn enorme buit aan de Rijn. Foto: gertbudding.nl 

(Foto: )

Schubkarper krijgt van Leffering vrijheid terug

Al eerder had hij een grote vis gevangen. Maar Tino Leffering was vrijdagnacht desondanks apetrots dat hij een schubkarper van het ouderwetse soort met een lengte van 1.15 meter en ruim veertien kilo uit de Rijn hengelde. De sportvisser gaf in het ochtendgloren de enorme vis weer zijn vrijheid terug.

Door Gert Budding

RENKUM – “Binnen tien minuten had ik de vis op het droge”, vertelt Tino Leffering. “Ja, helemaal alleen. Ik kan toch moeilijk kameraden ’s nachts uit het bed bellen om te assisteren.”

“Binnen tien minuten had ik de vis op het droge”

Leffering is een karper visser bij uitstek. “Ik zag ondanks de dichte mist direct dat het een schubkarper was, eentje van het oude soort.” Vaak trekt de Renkumer er op uit met zijn brommertje en aanhangwagentje. Donderdagmiddag nestelde hij zich aan de over van de Rijn, ter hoogte van de voormalige ‘boerderij Van de Kamp’, op de Bokkedijk. Het compacte tentje waarin hij slaapt en eet was snel opgezet. Een batterij professionele hengels waren al geïnstalleerd. Ook een sportvisser moet slapen. ‘s Nacht om 12.31 uur ging het alarm, een luidruchtig belletje geeft dan aan dat er een vis heeft toegehapt. Halsoverkop haastte Leffering zich naar de waterkant en sloeg de enorme vis uit het water. Leffering werk volgens een bepaalde methode, het voer voor de vissen blijft geheim. Toen eenmaal de nodige kiekjes voor het nageslacht om het befaamde visserslatijn te ontzenuwen waren gemaakt, schonk Leffering de ogenschijnlijk erg rustige karper die ochtend om 9.15 uur weer de vrijheid. Eenmaal in het water was de gigantische vis even de coördinaten kwijt, maar herstelde zich razendsnel. “Ik neem nauwelijks, of eigenlijk nooit, vis mee naar huis”, lacht Tino Leffering. Zijn vrouw Rita denkt daar anders over en heeft altijd de pannen klaar staan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden