<p>Oosterbeker Koen Weijland in zijn eigen studio, waar hij zijn YouTubefilms opneemt. Foto: Dick Martens.</p><p><br></p>

Oosterbeker Koen Weijland in zijn eigen studio, waar hij zijn YouTubefilms opneemt. Foto: Dick Martens.


Oosterbeker Koen Weijland allereerste E-Bondscoach

Hij was driemaal de beste FIFA-speler van de wereld. In 2016 werd hij de eerste professionele e-sporter van Nederland, toen hij een contract bij Ajax tekende. Inmiddels is Oosterbeker Koen Weijland een heuse influencer met inmiddels bijna 250.000 volgers op YouTube, schreef een boek ‘Strijder’ en de afgelopen week stond hij opnieuw volop in de schijnwerpers.

Door Dick Martens

OOSTERBEEK - Eerst werd hij door de KNVB gepresenteerd als de allereerste Nederlandse E-Bondscoach, vervolgens debuteerde hij als presentator op RTL 7 bij de Europa Leaguewedstrijd PSV-Granada en gaat hij binnenkort met Ruud Gullit een serie maken voor Videoland, waarbij zij voor Team Gullit op zoek gaan naar het grootste e-sporttalent. ,,Ik kan wel zeggen, dat het ‘lekker’ gaat.”, aldus Weijland terugkijkend op een meer dan bewogen week.

In het Amsterdamse Café Vrijdag, op een steenworp afstand van zijn enige tijd geleden betrokken nieuwe woning, blikt Weijland terug op de hectische week en ontvouwt hij zijn toekomstplannen. ,,Zeker in de laatste weken is het aantal volgers van mijn YouTube-kanaal weer explosief gegroeid en dat komt puur omdat FIFA 21 is uitgekomen. Ik maak dagelijks video’s, dat is mijn corebusiness. FIFA 21 is dan mijn hoofdonderwerp. Ook ben ik ‘een beetje’ aan het ondernemen. Met caps, 39.com, refererend aan mijn rugnummer 39, dat ik bij Ajax destijds kreeg toegewezen. Ook heb ik een eigen Adidas-kledinglijn, Team39, bij Voetbalshop.nl. Met hen heb ik onlangs een item opgenomen met Anthony van Ajax, waarbij ik ook mooie stappen maak als presentator, mijn toekomstdoel, de stip aan de horizon, een droom. Die is inmiddels al aardig uitgekomen, nu ik voor RTL 7 bij Europa Leaguewedstrijden mag gaan presenteren vanaf het veld. Maar ondanks al die drukke werkzaamheden probeer ik wel zoveel mogelijk mijn familie en die van mijn vriendin Carola, in Oosterbeek en omgeving te bezoeken.” Daarbij helpt het ook, dat Weijland wekelijks nog in actie komt op het voetbalveld. ,,Ja, zelf voetballen blijft heerlijk. Dat was al in mijn jeugd, bij Ostrabeke en zeker nu nog steeds bij SML. Hoewel het wel altijd plannen is, kijk ik daar echt naar uit. Ik speel in het vierde, een geweldig vriendenteam. Ik word er echt blij van om op zaterdag met die gasten te kunnen voetballen.”

‘De bondscoach’ gaat zich richten op het vertegenwoordigen van de KNVB. ,,De KNVB omarmt nu dus ook het e-sporten. Zij willen ook op dat gebied bij de besten van de wereld horen. E_Oranje zal bestaan uit meerdere FIFA- en PES-spelers die tijdens internationale toernooien van FIFA en de UEFA en tijdens vriendschappelijke interlands uitkomen voor Nederland. best presterende spelers uit de eDivisie en de vier best presterende spelers uit de kwalificatietoernooien die de KNVB organiseert. Tijdens trainingskampen in Zeist wordt vervolgens uitgemaakt wie de definitieve selectie gaan halen. Het selectieproces begeleid ik, niet zoals Frank de Boer, maar ik ben een soort ‘spin in het web’. Echt een hele eer.”

Presentatie-debuut bij PSV-Granada

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden