<p>Thijs Aardema en Ruben Budding willen snel glasvezel in de gemeente Renkum. Foto: gertbudding.nl </p>

Thijs Aardema en Ruben Budding willen snel glasvezel in de gemeente Renkum. Foto: gertbudding.nl

(Foto: )

Glasvezel in Renkum: het woord is aan inwoners

De inwoners van de vijf Renkumse kernen snakken naar een snelle glasvezelverbinding. Dat is de overtuiging van Ruben Budding en Thijs Aardema die gestart zijn met een onafhankelijk informatie-initiatief. Zij hopen dat zoveel mogelijk inwoners kiezen voor de overstap naar glasvezel.

Door Gert Budding

RENKUM - Het college van de gemeente Renkum heeft in september een overeenkomst met Delta Fiber ondertekend voor de aanleg van glasvezel in de kernen Heelsum, Heveadorp, Doorwerth, Wolfheze en Renkum. Vier jaar geleden kreeg de kern Oosterbeek al een glasvezelnetwerk. En vorig jaar zijn de buitengebieden in de gemeente verglaasd. De gemeente wil dat elke inwoner de mogelijkheid krijgt om aangesloten te worden op een snelle en toekomstbestendige breedbandverbinding. De Renkumers Ruben Budding en Thijs Aardema verwachten een massale overstap naar de snelle verbinding, zonder dat de kosten de pan uit zullen rijzen. Delta Fiber is gestart met een campagne, inwoners kunnen een abonnement af sluiten bij een van de telecomaanbieders die gebruik maken van het netwerk van Delta Fiber. Bij voldoende aanmeldingen wordt in 2021 glasvezel gerealiseerd in de kernen. “Ons doel is dat de aanleg van glasvezel daadwerkelijk gaat gebeuren”, aldus Aardema. “Dit is de kans om de kernen qua telecominfrastructuur te moderniseren, toekomst vast te maken en meer keuzevrijheid.” Toch zijn er nog onzekerheden. Delta Fiber Netwerk hanteert namelijk twee vraagbundelingen. De eerste start op 23 november in Renkum en Heelsum en de tweede wordt begin volgend jaar gelanceerd in de overige dorpen. In de kernen Renkum en Doorwerth moet 25% van de huishoudens overstappen en in Heelsum, Heveadorp en Wolfheze 35%. “Dat wordt een uitdaging” meent Budding. “Het gaat in Renkum om ongeveer duizend huishoudens en Heelsum zeshonderd. Wij zijn voorstander en zijn daarom met het informatie-initiatief gestart, onafhankelijk van Delta en gemeente Renkum. Wij promoten de infrastructuur, en niet de marktpartij en providers.” ‘Het is nu of nooit’, denken Budding en Aardema.

Budding en Aardema hopen met hun initiatief mensen op weg te helpen in ‘overstapland’ en de noodzaak voor de aanleg van glasvezel duidelijk te maken. Het moet nu, want een andere

marktpartij komt het niet doen. Het zou supergaaf zijn als in de komende zomer de eerste schop de grond in gaat.’

www.renkumopglasvezel.nl

‘Nu of nooit glasvezel Renkum.’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden