Initiatief voor pumptrackbaan Doelum


Voorbeeld van een pumptrack. Foto: Luis Mike Photography
Voorbeeld van een pumptrack. Foto: Luis Mike Photography (Foto: )

Initiatief voor pumptrackbaan Doelum

Renkum krijgt binnenkort een pumptrack. Dat is een baan waarop jongeren en anderen met hun fietsen, stepjes, en skates uitdagend hun rondjes kunnen draaien. Dat moet gebeuren naast het korfbalveld van DKOD bij sport- en cultuurcentrum Doelum in Renkum.

Door Kees Jansen

RENKUM - Fietsliefhebber en initiatiefnemer Eric Kuijt hoopt dat de pumptrack komend voorjaar kan worden aangelegd. Van de benodigde 80.000 euro is nu al meer dan de helft binnen. Het gaat om subsidies en bijdragen van de provincie Gelderland, sportcentrum Papendal en de gemeente Renkum. Kuijt is nu naar buiten getreden en hoopt snel met sponsoring en crowdfunding de rest van het geld binnen te halen.

Renkummer Kuijt heeft een bedrijf met de naam Eleven Zeros. Hij verkoopt handgemaakte fietsen, geeft mountainbike-clinics en was ook betrokken bij de aanleg van het mountainbikeparcours in de gemeente Renkum.

,,Ik liep al een jaar of twee rond met het idee om iets met een pumptrack te gaan doen, toen ik dit voorjaar via-via hoorde dat de provincie met een subsidieregeling voor de aanleg van pumptracks zou komen. Ik dacht: het is nu of nooit.”

De fietsliefhebber zocht meteen contact met de gemeente Renkum om de mogelijkheden te onderzoeken. Aangezien de gemeente wel wat zag in het plan en medewerking wilde verlenen, kon Kuijt meteen handelen.

,,Vanaf 3 augustus kon je subsidie aanvragen en dat heeft de gemeente Renkum dezelfde dag gedaan. Binnen twee weken kreeg ik bericht dat er 15.000 euro was toegekend.”

Bijna tegelijkertijd kreeg Kuijt te horen dat er ook nog eens 12.500 euro van sportcentrum Papendal op de plank lag. ,,Volgend jaar is daar het wereldkampioenschap BMX en ze hebben bijdragen voor initiatieven die reclame maken voor dat evenement, de side-events.”

De teller staat nu op ruim 40.000 euro. ,,Ik verwacht dat het ook goed en snel gaat met sponsors en crowdfunding”, zegt de Renkumse initiatiefnemer. ,,Ik krijg heel veel leuke en positieve reacties.”

Volgens Kuijt hebben omwonenden wel wat vraagtekens gezet bij de baan. ,,We hebben twee avonden met de buurt gehad. Ze vrezen overlast en waren niet superblij.”

Er is volgens Kuijt een klankbordgroep in het leven geroepen waarin ook omwonenden zitten. ,,Zo kunnen ze meepraten over hoe de baan eruit komt te zien en hoe we het gaan doen met groen er omheen.”

De baan komt op een stuk gemeentelijke grond van ongeveer 1000 vierkante meter groot. De lengte van het parcours wordt ongeveer 170 meter. Mogelijk komt er ook een kinderbaantje voor loopfietsen. Kuijt werkt samen aan de baan met de gemeente Renkum en Doelum.

,,Het leuke is dat heel veel verschillende soorten sporters er samen gebruik van maken. Het is natuurlijk ook mooi als kinderen lekker naar buiten gaan om te bewegen in plaats van thuis achter een schermpje te zitten.”

Toen bekend was dat er subsidie zou komen was het nu of nooit

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden