Graangeluk en Rechtswinkel krijgen lintje


<p>Uitreiking van het groene lintje aan Marcel van Silfhout Foto: Marijke Metz</p>

Uitreiking van het groene lintje aan Marcel van Silfhout Foto: Marijke Metz

(Foto:)

Graangeluk en Rechtswinkel krijgen lintje

Ieder jaar reikt GroenLinks rode en groene lintjes uit aan initiatieven die een bijzondere bijdrage leveren aan een eerlijke en groene wereld. De gelukkigen dit jaar zijn natuurboer Marcel van Silfhout met zijn initiatief ‘Graangeluk’ en de vrijwilligers van de Rechtswinkel, die al jaren mensen helpen bij problemen met administratie, bureaucratie en regelgeving.

RENKUM - ‘Boerinclusieve natuur’ noemt Marcel van Silfhout zijn manier van landbouw bedrijven. Afdelingsvoorzitter Alexander de Roo, commissielid Norbert Mergen en fractievoorzitter Eveline Vink reikten hem daarvoor het groene lintje 2020 uit. Sinds 2017 staat onderzoeksjournalist Van Silfhout met zijn voeten in de klei. Hij verbouwt en vermeerdert historische graangewassen, zoals zomergerst, boekweit en Veluws kruiprogge. Tegelijk zaait hij zeldzame akkerkruiden in om de biodiversiteit op en rond de akkers te herstellen. Van de oogst maakt hij brood en bier, in samenwerking met bakker Tom van Otterloo en Stadsbrouwerij Wageningen. Het Graangeluk streekbier werd onlangs in Brussel verkozen tot beste speciaalbier ter wereld onder 7% alcohol.

De maatschappij is zo ingewikkeld, dat je af en toe wel een handje kan gebruiken om je weg te vinden in de regels over toeslagen, huren, echtscheidingen en schulden. De Rechtswinkel biedt die hulp en verdient daarvoor het rode lintje 2020. Afdelingsvoorzitter Alexander de Roo en raadslid Marlies de Groot reikten het lintje uit aan John Erkelens en Herma Gerrist, als vertegenwoordigers van alle actieve vrijwilligers. Al 25 jaar staan de mensen van de Rechtswinkel klaar om honderden inwoners te ondersteunen. In 2019 waren dat er 1610. De mensen die het vaakst worden geholpen, zijn inwoners met geen of een laag inkomen, inwoners die moeite hebben met digitalisering en inwoners die de ingewikkelde formulieren van de overheid slecht kunnen lezen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden