Geheim recept spareribs


<p>Piet van der Steen en Robert van Wijk. Foto: Gert Budding.</p>

Piet van der Steen en Robert van Wijk. Foto: Gert Budding.

Geheim recept spareribs

In het coronatijdperk komen de innovatieve horecaondernemers bovendrijven. Robert van Wijk van eetcafé Bender uit Renkum is niet snel van slag en handelde bekwaam. Hij riep de expertise in van Piet van der Steen, voormalig eigenaar van De Heksenketel uit Ede en specialist in het marineren van spareribs met een geheime combinatie van kruiden.

Door Gert Budding

RENKUM – Van der Steen was genegen om het recept aan Robert van Wijk door te spelen. “In 25 jaar heb ik hier en daar wat kruiden (smaken geproefd) gepikt, maar de meeste uit de verzameling kruiden heb ik zelf ontdekt”, vertelt de Edenaar getooid met imposante snor. Niet veel later opent Robert van Wijk in Renkum de enorme oven en toont trots een schaal dampende welriekende spareribs.

“Zo komen de spareribs uit de over na perfecte garing”, stelt Van Wijk. Van der Steen knikt goedkeurend. Nadat de horeca moest sluiten schakelde Robert van Wijk als een van de eerste over op het ‘afhalen’. “Ik wil me onderscheiden, iedereen maakt gebruik van het fenomeen afhalen. Het rendement bracht uiteindelijk ook niet het gewenste resultaat”, weet Robert van Wijk die na de corona weer het oude concept in zijn restaurant zal hanteren. Een week geleden begon in zijn bovenkamer de radertjes op volle toeren te draaien.

Plots werd hij op het spoor gezet van zijn oude maat Piet van der Steen met jarenlange horeca-ervaring. “Ik wist dat Piet een succesvol restaurant in Ede had en dat zijn spareribs gelardeerd waren met unieke smaak. Dat leverde hem regionale bekendheid op. Zijn vrouw Carmen en hij hebben lang een horecazaak gehad en nu genieten zij van het pensioen. Hier lag mijn kans dacht ik, gedachten schoten door mijn hoofd. Toen viel het kwartje. Als er aan spareribs wordt gedacht, moet direct de naam ‘eetcafé Bender’ vallen. De manier van bereiden, kruiden, is een succesformule worden. Daar ben ik ook van overtuigd, je moet je als horecaondernemer in deze tijd onderscheiden, niet allemaal in dezelfde vijver vissen. Onder nemen is vooruitzien.” Na een vluchtig contact kwam Piet van der Steen naar Renkum.

“Piet en ik kwamen snel op één lijn”, vertelt Robert van Wijk opgetogen. “Hij vond het prachtig om zijn geheime receptuur van spareribs aan mij over te dragen.” Vorige week donderdagmiddag werden de spareribs voor de dag erop al bereid. De kruidenmix van Piet van der Steen zorgt voor een onovertroffen aroma in het etablissement aan de Molenweg.

Geheime marinade
Van der Steen deelt geheime marinade met Van Wijk. ‘Mensen kunnen niet alleen afhalen, maar ik bied ook extra service met bezorgen. Straks, na de corona val ik weer terug op het oude concept van voor de corona.’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden