Samenwerken met sporters voelt goed


<p>Teammanager Ren&eacute; Bastiaansen is ervan overtuigd, dat het Dutch Food Valley Cycling Team zich in de top 5 van Nederland gaat nestelen.</p>

Teammanager René Bastiaansen is ervan overtuigd, dat het Dutch Food Valley Cycling Team zich in de top 5 van Nederland gaat nestelen.

(Foto: Dick Martens)

Samenwerken met sporters voelt goed

RENKUM - Voor het Elite- en Belofteteam Dutch Food Valley Cycling Team DFVCT), een regionale ploeg bestaande uit wielertalenten van vijf wielerverenigingen uit de regio Gelderland/Utrecht: AXA Valleirenners (Veenendaal), JvR De Batauwers (Tiel), R&TC Groenewoud (Nijmegen), RETO Arnhem (Arnhem) en W.V. Ede (Ede), verliep het seizoen ook niet zoals eerder bij de presentatie in februari was gehoopt. De ploeg van teammanager René Bastiaansen had de ambitie om de sprong naar de top van het clubwielrennen definitief te gaan maken, maar ook bij de ploeg en de begeleiding was het de Corona-pandemie die een forse streep zette door de plannen. Maar de ambities staan nog kaarsrecht overeind en met de nieuwe loot aan Bastiaans stam: NatuSport is er weer een grotere stap richting doelstelling en professionalisering gezet.

Door Dick Martens

In en om zijn Renkumse woning is duidelijk, dat het voor de teammanager een inventarisatie- en evaluatieperiode betreft. De ingeleverde teamfietsen staan in slagorde opgesteld klaar voor het transport naar de winteropslag, nieuwe kleding ligt al gesorteerd in dozen en op planken en de ploegleiderswagen en de teambus, omringd door herfstbladeren, wachten ‘geduldig’ op de eerste voorjaarswedstrijden. Maar zo rustig als het materiaal daarop wacht, zo druk is Bastiaansen. In zijn woning, die wielrennen ademt, wordt de koffie geserveerd en zit de gedreven ploegleider al snel op zijn praatstoel.

,,Natuurlijk ben ik al lang betrokken bij de wielerploeg, maar sinds 1 januari ben ik dus ook eigenaar geworden van NatuSport. Een jonge dynamische speler in de sportbranche met een eigen afdeling productontwikkeling en in samenwerking met topsporters en sportartsen is er een assortiment aan innovatieve producten, zoals supplementen, voedings- en verzorgingsproducten ontwikkeld. In onze ploeg gebruikten wij die al en inmiddels worden de producten ook steeds meer door de Nederlandse topsport omarmd. Zo hebben we onlangs een partnership met NAC Breda gesloten waar we met de selectie gaan samenwerken. Dat gaan we ook doen met BEAT Cycling, de ploeg waar onder andere de Wageningse wielertoppers Taco van der Hoorn en Jan-Willem van Schip deel van uitmaken. Ook topatlete Kim Dillen gebruikt onze producten. Dat betekent toch dat je een goed product levert, waarbij het erg belangrijk is dat alles NZVT (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport) gecertificeerd is, dus gegarandeerd dopingvrij. Ondanks het feit, dat ‘de sport’ veelal stilligt zijn wij dus wel groeiende.”

Als ploegleider had Bastiaansen al veel te maken met presteren in combinatie met voeding en herstel, maar hij benadrukt dat hij wel werkt volgens het motto: ‘schoenmaker blijf bij je leest’. ,,Het allerbelangrijkst wat je goed moet hebben geregeld is je productontwikkeling en je productontwikkelaar. Wat dat betreft heb ik het geluk samen te werken met ‘een wandelende encyclopedie’, die ook al samenwerkte met tal van Nederlandse topsporters. De basis is een gezonde leefstijl, maar vooral ook inzicht daarin, daarna komen pas de supplementen. Daarbij gebruiken wij alleen natuurlijke producten. Het ‘barst’ van de kruiden en alles wordt in Nederland gemaakt. Het samenstellen en ontwikkelen vergt specifieke kennis, dat vergt een jarenlange expertise. Maar berusten past daarbij ook niet in onze strategie. Ontwikkelen van nieuwe producten, zoals onder andere een slaapsupport-product en een stress-product. Dit doen wij op voorspraak van de topsporters, die daar vaak in de aanloop naar belangrijke wedstrijden moeite mee hebben. Ook een goede weerstand, dat zeker in deze coronatijd actueel is, is daarbij belangrijk. Supplementen kunnen daartoe zeker in bijdragen, ook bij teamsporters. Zij zullen minder vaak ziek zijn, daardoor vaker met elkaar kunnen trainen en en beter gaan presteren. Supplementen staan dus volop in de belangstelling. Elke dag een beetje beter worden is onze visie. De grootste speler in het geheel hoeven wij niet te worden, als we maar impact hebben. En hoe krijg je dat? Door heel gestructureerd te werken en geen risico’s te nemen, want je hebt het wel over het lijf van topsporters. Mijn drijfveer daarin is niet het geld, maar ik wil iets fantastisch neerzetten voor die topsport in Nederland. Daar is behoefte aan. Als ik dan wel eens droom wat ik in relatie hiertoe nog meer zou willen is een ‘Masterclass Topsport’ ontwikkelen. Als topsporter moet je niet alleen fysiek sterk zijn, maar ook je mentale weerbaarheid moet op een hoog niveau zitten. Je moet weet hebben van social media en je als mens persoonlijk ontwikkelen. Ook die groeicurve moet steil zijn. Daar hebben we het binnen ons wielerteam ook vaak over.”

Een mooi bruggetje naar de nieuwe DFVCT-ploeg, die in het wielerseizoen weer een aanval gaat doen richting de Nationale top en zich ook wil profileren in grote, ook buitenlandse rondes. ,,Ik ben actief op coaching- en leiderschap, daarbij gebruik ik vaak de quote: ‘Als je anderen wilt helpen, moet je eerst weten hoe het bij jezelf werkt’. Dat gun ik mijn renners ook, die inzichten hebben ze nodig, want per definitie zijn het niet altijd de fysiek sterkste sporters die het meest succesvol zijn. Daarover filosofeer en droom ik wel eens. Dromen, perspectief zien en doelen hebben, dat houdt ook mij op de been en scherp. Ik sta elke dag op met positieve energie en ben bezig met leuke dingen, waaronder natuurlijk het ploegleiderschap. Samenwerken met sporters voelt voor mij heel fijn. Ik heb een hoog ambitieniveau. Als ik naar het wielerteam kijk, wil ik die jongens een podium bieden. Alles uit jezelf kunnen halen. Dat is niet altijd makkelijk, maar de uitdaging om dat te kunnen bewerkstelligen is geweldig.” Daar krijgen in het nieuwe wielerseizoen ook Titus Kruijssen uit Renkum en Lennard van Burgsteden uit Heelsum mee te maken. ,,Talentvolle renners uit de regio. Titus komt uit het roeien. Er zit een geweldige motor in, maar hij moet nog leren koersen. Dat wordt dus een leuk project. Samen met de al wat geroutineerde renners, durf Ik wel te zeggen, dat we het sterkste team ooit hebben. We zijn nu druk bezig om het programma samen te stellen. Op naar het realiseren van onze ambities voor 2021: ‘Met ons Dutch Food Valley Cycling Team op naar de Top 5 van Nederland. Dat gaat lukken, evenals het nog succesvoller maken van NatuSport.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden