‘Oosterbeek zit nog altijd in mijn ziel’


<p>Maarten Langelaar liet na zijn boek 'Oud Oosterbeek in beeld', nu zijn tweede boek, 'Oud Oosterbeek herleeft' het levenslicht zien.</p>

Maarten Langelaar liet na zijn boek 'Oud Oosterbeek in beeld', nu zijn tweede boek, 'Oud Oosterbeek herleeft' het levenslicht zien.

(Foto: Dick Martens)

‘Oosterbeek zit nog altijd in mijn ziel’

Dick Martens

Je wieg stond in Oosterbeek en 64 jaar later is de liefde voor het lommerrijke dorp, ondanks een verhuizing naar Arnhem, nog onverminderd groot. Daarom liet verzamelaar Maarten Langelaar de Facebookpagina ‘Oud Oosterbeek’ het levenslicht zien. Het platform werd al snel door veel volgers en ‘likers’ omarmd. Langelaar besloot, mede gezien de grote belangstelling, ‘die pareltjes’ zoals foto’s, documenten en ansichtkaarten die hij ontving of zelf bemachtigde, te bundelen en zo verscheen in 2014 het boek ‘Oud Oosterbeek in beeld’. Maar vooral omdat de Facebookpagina steeds meer volgers kreeg en hij alsmaar meer prachtig materiaal bemachtigde, volgde er in samenspraak met de Oosterbeekse Uitgeverij Kontrast, dat ook zijn eerst boek uitbracht, een tweede boek: ‘Oud Oosterbeek herleeft’.

OOSTERBEEK - Dat Langelaar, samen met zijn ouders, zus en twee broers opgegroeid aan de Molenweg in Oosterbeek, een verzamelaar is blijkt al snel na de warme ontvangst in zijn woning in het Arnhemse buitengebied. Schilderijen sieren de wanden, het halletje heeft zelfs een heuse ingebouwde vitrine en gitaren ontbreken ook niet. ,,Dat is nog lang niet alles”, lacht Langelaar, als reactie op de verbazing die hij van het gezicht van de verslaggever afleest. ,,Mijn Oosterbeekse verzameling bijvoorbeeld. Die behelst vooral ‘platte zaken’, zoals bijvoorbeeld theelepeltjes, ansichtkaarten, oude brieven en oude post van rond 1900 tot 1930 van firma’s, bedrijven en verenigingen. Dat is makkelijk op te bergen in albums en het neemt niet al te veel ruimte in.”

Het idee om zijn verzameling ook aan een grotere groep belangstellenden te kunnen tonen werd ingegeven door de ontdekking van de Facebookpagina Oud Arnhem. ,,Toen ben ik gaan kijken of er zoiets ook over Oosterbeek bestond. Dat bleek niet het geval te zijn en ben ik daarmee begonnen. Mijn filosofie: veel foto’s, korte stukjes tekst en niet te veel jaartallen, anders haken mensen af. Daarnaast hoopte ik dat mensen gingen reageren en dat is uiteindelijk meer dan 1000% gelukt.” Langelaar begon allereerst zijn eigen verzameling te publiceren. ,,Maar ik kreeg inmiddels ook zoveel spullen aangeleverd, dat ik dat ook ben gaan plaatsen. Bijzonder daarbij is bijvoorbeeld, dat daaruit weer vriendschappen zijn ontstaan tussen mensen die elkaar letterlijk weer hebben teruggevonden, omdat zij elkaar op foto’s herkenden. Ook nu is het een boek geworden met 30 hoofdstukken, met een eigen kleur en een thema, gelardeerd met ruim 600 prachtige foto’s en afbeeldingen van bijzondere zaken. ,,Thema’s zijn bijvoorbeeld slagers, straten zoals de Molenweg en de Utrechtseweg, maar ook de Oosterbeekse kolenboeren, met een bijzonder verhaal over Gerritje Aalbers, een vrouwelijke kolenboer.” Langelaars ogen fonkelen. ,,Ik had daar prachtige foto’s van. Toen ik die foto’s op Facebook plaatste ‘regende’ het reacties van mensen die haar kenden en herkenden. Dat maakt dit boek ook weer bijzonder.”

Auteur Maarten Langelaar is trots op bijzonder boek

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden