Honderden bomen Italiaanseweg plat


<p>De letterzetters hebben zich kunstig een weg gevreten door de binnenkant van de bast van een fijnspar. Foto: Kees Jansen</p>

De letterzetters hebben zich kunstig een weg gevreten door de binnenkant van de bast van een fijnspar. Foto: Kees Jansen

(Foto: )

Honderden bomen Italiaanseweg plat

Honderden fijnsparren op en bij de stuwwal rond de Italiaanseweg in Doorwerth worden binnenkort gekapt. Ze moeten het veld ruimen omdat ze zijn aangetast door een kever met de naam letterzetter.

Door Kees Jansen

,,Die vreten zich door het hout net onder de bast. Ze maken prachtige patronen, maar voor de bomen is het dodelijk”, zegt boswachter Silvia Blom van Staatsbosbeheer.

De bomen worden omgezaagd om de veiligheid van de wandelaars en fietsers in het gebied te waarborgen. ,,Je moet er niet aan denken dat zo’n boom omvalt en de Italiaanseweg op glijdt of rolt. Of rechtstreeks op een iemand terecht komt. Bij een bos zonder paden hadden we ze misschien laten staan, maar hier zijn heel veel paden.”

De fijnsparren hebben ernstig te lijden onder het veranderende klimaat, vertelt boswachter Blom. ,,De laatste jaren hebben we hete en droge zomers gehad. Daardoor zijn de bomen al verzwakt. Dat wordt nog eens ernstiger door de letterzetter. De mannetjeskever boort een eerste gang, scheidt een geurstof uit, waarna er ook vrouwtjes komen. Die graven hun gangen recht op de eerst gegraven gang in het hout. De tientallen larven vreten vervolgens verder.” Daardoor staat een patroon dat lijkt op ouderwetse sierletters, vandaar de naam.

Door de vraatzucht van de kevers wordt de sapstroom in het cambium van de boom onderbroken, waardoor die in slechte staat raakt en uiteindelijk dood gaat. In de -van de Fonteinallee af gezien- eerste haarspeldbocht van de Italiaanseweg staan tegen de helling heel veel bomen die er slecht aan toen zijn. Ook verder in de richting van de flats aan de Kapelleboom, De Zalmen en Rolandseck gaat een heel veld aan bomen om. Het gaat volgens boswachter Blom om twee hectare.

Twee weken geleden zijn de bomen gemarkeerd met felgele stippen. Dat trekt de aandacht van wandelaars in het gebied, merkt ook boswachter Blom. ,,Ik liep hier net even door het bos en werd meteen al aangesproken. Ik heb uitgelegd wat er aan de hand is en dat we dit uit veiligheidsoogpunt doen. Dat begrepen ze wel.”

De kap van de fijnsparren is gepland voor februari of maart. De werkzaamheden duren enkele weken. ,,Als dat nodig is voor de veiligheid van het publiek, sluiten we tijdelijk enkele paden af. Ook hangen we informatieposters op bij de toegangen van het gebied.”

Omdat het om twee hectare gaat waar nu nog bomen van tientallen meters hoog staan, ziet het gebied er straks heel anders uit. ,,Ik snap dat mensen het jammer vinden en wij doen het ook niet met plezier. Maar je wilt ook niet dat er ongelukken gebeuren.”

Niet alle bomen gaan tegen de grond. Volgens Blom blijven jonge fijnsparren -van het formaat kerstboom- zoveel mogelijk staan. ,,Die zijn nog niet interessant voor de kevers. De stam is niet dik genoeg en ze zijn bovendien nog zo gezond dat ze hars produceren waarmee ze kevers kunnen inkapselen.” Ongeveer vijf procent van de fijnsparren hoeft niet weg.

De gekapte bomen gaan niet naar een biomassacentrale, maar worden vermalen tot vezelhout. Daarvan wordt bijvoorbeeld spaanplaat gemaakt. ,,We hebben geen winstoogmerk met deze kap. Het gaat puur om de veiligheid”, zegt Blom. ,,Ik hoop dat de mensen dat begrijpen.”

In het gebied waar de kaalslag plaatsvindt, plant Staatsbosbeheer in principe geen andere bomen. De verwachting is dat er nieuwe fijnsparren zullen opkomen en ook nog wat andere soorten. ,,We laten het aan de natuur over, al kijken we over een jaar of vier, vijf wel hoe het gaat. Dan kunnen we altijd nog ingrijpen.”

Veiligheid van wandelaars en fietsers staat voorop voor SBB

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden