Vroege kerstrede


Foto:

Vroege kerstrede

RENKUM - Ds Gremdaat hield na de toespraak van premier Rutte vanuit het Torentje een vroege kerstrede. Met de armen gespreid, indringende blik en met gedragen stem sprak hij in de talkshow M de kijkers toe: “Alles gaat dicht, maar wijzelf blijven open.” Dat is een mooie oproep. Open blijven voor elkaar, open blijven voor de goede dingen om ons heen. Niet te cynisch worden, maar blijven kijken met een open hart.

“alles is anders, hè”, ja alles was anders.

Je laten verwonderen in dit jaar waarin werkelijk alles anders was, overigens de zin die ik het afgelopen jaar in de vele gesprekken die ik voerde het meeste hoorde “alles is anders, hè”, ja alles was anders.

Er is een welbekend kerstlied ‘Midden in de winternacht ging de hemel open’. Ik denk daarbij aan de ogen van een pasgeboren kind. Wanneer een baby de ogen opent dan zie je een sprankje hemel: onbevangen en vol verwondering kijkt het kind je aan. Dat zullen die twee jonge mensen die onderweg waren naar Betlehem ook gezien hebben toen hun kind geboren werd in een arm onderkomen. De deuren van de herberg bleven voor hen gesloten. Maar in die winternacht ging hun hart open. In het kerstverhaal waren er herders buiten op het veld met hun schapen en er waren engelen die vrijuit konden zingen.

De hemel ging open. En o, troost: de Hema binnenkort ook wel weer. Maar eerst maar kerst vieren, eenvoudig, anders, met een warm hart. Houd moed.

Namens de kerken in de gemeente Renkum,

Mignon van Bokhoven

m.a.vanbokhoven@hotmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden