Het WK Volleybal 2022 werpt nu al zijn schaduw vooruit


<p>Manon Flier geeft het startsein van de onthulling van het WK-logo, dat in de vorm van een promo-film wereldkundig werd gemaakt.</p>

Manon Flier geeft het startsein van de onthulling van het WK-logo, dat in de vorm van een promo-film wereldkundig werd gemaakt.

(Foto: Dick Martens)

Het WK Volleybal 2022 werpt nu al zijn schaduw vooruit

Het WK volleybal voor vrouwen wordt in 2022 in Nederland en Polen gehouden. Stadion Gelredome in Arnhem wordt het hart van het evenement, waar ook rollen zijn weggelegd voor de regionale volleybalverenigingen, zoals Nuovo uit Doorwerth en het Wageningse Scylla. Ondanks de onwerkelijke tijd waarin we momenteel leven, zijn er gelukkig ook nog ‘sportieve lichtpuntjes’. Aan de vooravond van de door premier Mark Rutte afgekondigde hernieuwde lockdown, kijkt Manon Flier, een van de toernooidirecteuren, in de catacomben van het Arnhemse stadion alvast vooruit naar het prestigieuze evenement.

Door Dick Martens

ARNHEM - Het WK volleybal is na de Giro-start het tweede grote evenement dat naar Gelderland komt. Naast Arnhem zijn ook Apeldoorn en Rotterdam de Nederlandse steden waar gespeeld zal gaan worden. Nadat ‘de toernooidirecteur’, symbolisch door een druk op de knop, ten behoeve van een promo-film van de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo), het WK-logo onthulde, steekt ze direct enthousiast en met een grote alleszeggende glimlach op haar gezicht, van wal. ,,Ik voelde mij zeer vereerd dat ze meteen aan mij dachten. Het was vorig jaar zomer dat ik werd gevraagd. Dan denk je, dat duurt nog drie jaar, maar al snel besef je al snel wat voor een voorbereiding een dergelijk toernooi vergt. Je ziet dan dat het groots wordt aangepakt. Het is ook voor het eerst, dat een dergelijk groot toernooi in Nederland plaatsvindt. Wereldwijd is volleybal echt een supergrote sport.”

Flier (1.92 meter) woonachtig in Zwolle, getrouwd met ex-volleybalinternational en assistent-bondscoach bij het mannenteam Reinder Nummerdor en moeder van dochter Milou en zoon Daniël, stopte in 2016 met volleyballen in de zaal, om daarna samen met Laura van Iersel nog een jaar als beachvolleybalster op topniveau actief te blijven. ,,Het was hectisch, maar zeker ook erg leuk. Maar de combinatie met trainen, gedeeltelijk wonen in Den Haag, het moederschap en de wedstrijden, werd op het laatst toch wat te veel. Daarom ben ik in 2017 definitief gestopt.” Daarmee kwam er een einde aan een meer dan imposante volleybal-carrière, want de nieuwbakken toernooidirecteur speelde maar liefst 430 (!) interlands en kwam in Nederland onder andere uit voor Pollux en Martinus, alvorens ze naar het buitenland vertrok, waar ze in Italië, Azerbeidzjan, China en Japan een van de grote sterren werd. Ook was ze actief op maar liefst drie Olympische Spelen.

Het zwarte gat zag Flier echter zeker niet. ,,Daar heb ik mij nooit zorgen over gemaakt. Ik leefde met de gedachte, dat ik altijd wel op mijn plek terecht zou komen. Dat gebeurde ook, want ik kon na mijn stoppen al direct instromen bij een praktijkprogramma ‘Sportmarketing-Media’ van het NOC*NSF voor oud topsporters. Dat was heel gaaf om mee te kunnen maken en zodoende ben ik ook een half jaar bij de Rabobank in Utrecht fulltime in dienst geweest bij de communicatieafdeling, waarbij ik onder andere een rol speelde bij de hospitality van grote evenementen zoals Lowlands, maar ook het EK beachvolleybal. Zo zat ik toch ook weer een beetje ‘in de sport’.

,,Ook leuk, dat ik het samen met Bas van der Goor kan gaan doen, dat geeft toch weer een echt teamgevoel, dat zit er bij mij nog steeds wel in. Door het samen te doen kunnen we ook iets sterks neerzetten. Ik hou mij niet zozeer bezig met de organisatie, dat is een zaak van de Nevobo en TIG Sports, maar om nu alvast te ‘teasen’ is onder andere mijn taak. Gelredome speelt daar natuurlijk een prominente rol in, hoewel geen volleybalstadion is het des te mooier, dat hier gaat gebeuren. Ik had het zelf heel gaaf gevonden om hier eens te mogen spelen. Stiekem dacht ik, ik ga die schoenen weer uit de kast halen. Maar dat gaat niet meer gebeuren hoor. Het geeft mij wel een geweldige kick om er op deze manier weer bij betrokken te zijn.”

‘Die kick’ kreeg Harry Popken, spelend lid van de ‘Renkumse’ volleybalvereniging Nuovo, die haar zaalwedstrijden in Doorwerth speelt en ook beschikt over een fraaie beachvolleybal-accommodatie in Oosterbeek, al in een eerder stadium. Hij is namelijk als projectleider van de Gemeente Arnhem direct betrokken bij de organisatie van de ‘Arnhemse’ WK-wedstrijden. Ook speelde hij een rol bij ‘het binnenhalen’ van het WK. ,,Ik ben destijds mee geweest naar Turijn om het bidbook (een plan waarmee je aangeeft hoe je een bepaald project gaat winnen) aan te bieden en nader toe te lichten aan de FIVB, de Fédération Internationale de Volleyball. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid, dat tijdens een groot volleybalgala in Polen het WK Vrouwen 2022 werd toegekend aan Nederland en Polen. Inmiddels hebben er al diverse brainstormsessies plaatsgevonden over de invulling van het programma, maar ook over de diverse maatschappelijke ambities. Zo maken de promotie van gezonde voeding, het professionaliseren van volleybalverenigingen en vele side-events, gericht op grootschalige participatie en betrokkenheid, deel uit van het programma rondom de wedstrijden in Gelredome.” De 24 deelnemende landen worden in de eerste fase ondergebracht in 24 Gelderse gemeenten. Op die manier wordt de hele provincie betrokken bij het WK. ,,Mogelijk, dat ook de gemeente Renkum daar een rol in gaat spelen, ook gaan wij als Nuovo de mogelijkheden bekijken hoe wij als vereniging kunnen ‘aanhaken’.” Dat ‘aanhaken’ licht ook in de lijn der verwachtingen van het Wageningse Scylla. ,,In samenspraak met onze Technische Commissie zijn we al aan het aftasten, wat onze mogelijkheden zijn. Maar dat er in de aanloop naar- en rondom het WK activiteiten bij Scylla zullen gaan plaatsvinden staat wel vast.” Voor Manon Flier, inmiddels ook actief als vitaloog bij Vitalogisch, zal de focus meer en meer richting WK gaan. ,,Daar gaan zeker de nodige uren inzitten. Ik zal meer en meer richting de media een rol gaan spelen, ook moet je denken aan het leggen van contacten richting relaties, zoals gemeentes en alle organisaties die geïnteresseerd zijn in het WK. Bas en ik zijn wat dat betreft de uithangborden. Ik hoop oprecht, dat ik daar in de vorm van bijvoorbeeld presentaties ook in kan gaan bijdragen. Het is natuurlijk niet alleen het volleybal, maar met het WK probeert de organisatie ook een soort nalatenschap mee te geven, zodat je niet alleen de wedstrijden ziet, maar ook wel geënthousiasmeerd wordt te gaan sporten. En dat ik daar een rol in mag spelen is echt supergaaf.”

Stadion Gelre-Dome wordt het hart van het WK Volleybal 2022

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden