‘Mijn droomdoel?: Er in Tokyo bij zijn'


<p>Jip Vastenburg verruilde Doorwerth voor het Engelse Stockport, om zich daar aan te sluiten bij Team New Balance Manchester.</p>

Jip Vastenburg verruilde Doorwerth voor het Engelse Stockport, om zich daar aan te sluiten bij Team New Balance Manchester.

(Foto: privé collectie Jip Vastenburg)

‘Mijn droomdoel?: Er in Tokyo bij zijn'

‘Tokyo’, voor veel Nederlandse sporters is de hoofdstad van Japan een soort toverwoord, een stip aan de sportieve horizon, het ultieme sportieve doel. Dat is voor Jip Vastenburg niet anders. De atlete, geboren in Loosdrecht, verliet om haar sportieve doelen te kunnen gaan realiseren al op 16-jarige leeftijd haar geboortehuis, om via een atletenhuis in Apeldoorn, uiteindelijk en dat om dichterbij trainingslocatie Papendal te zijn, in Doorwerth neer te strijken. Maar die bosrijke omgeving verruilde ze in mei 2019 voor het Engelse Stockport, waar ze met Team New Balance Manchester ging trainen onder coach Steve Vernon. Daar woont en traint ze nog altijd, met maar één doel: Volgend jaar in Tokyo van start te kunnen gaan op de Olympische marathon.

Door Dick Martens

DOORWERTH - ,,Hier is alles goed”, laat ze telefonisch vanuit Engeland weten. ,,Ik zit lekker in mijn vel, ben lekker aan het trainen, maar mis natuurlijk wel mijn bezoekjes aan Nederland. Ben daar al 10 maanden niet meer geweest. Gelukkig kunnen we wel ‘face-timen’ en ‘appen’. Ook de wedstrijden mis ik wel. Ik hoop, dat die er in de loop van volgend jaar weer gaan komen. Ik ben hier nu alweer anderhalf jaar, wat dat betreft gaat de tijd echt supersnel.” ‘Supersnel’ wil de 26-jarige topsportster worden op de marathon. Waar ze zich in het begin van haar loopbaan vooral richtte op de middenafstand focust ze zich richting Tokyo nu op de marathon. ,,Gebleken is, dat mijn talent toch meer op de langere afstanden ligt en dat vind ik ook het leukste om te doen”, vervolgt ze. ,,Ik had ook al snel het doel voor ogen om de Olympische marathon te lopen. Mijn absolute droomdoel is dan ook om er op de Olympische Spelen van 2021 in Tokyo bij te zijn, maar daarvoor moeten er nog wel heel wat stappen gezet worden. Samen met mijn trainer hebben we een mooi toekomstplan gemaakt richting die Olympische marathon. We zijn al erg goed op weg en we gaan de komende jaren hierop voortbouwen. Een mooie uitdaging, waar ik vol voor zal gaan.”

Terugblikkend op het ook voor Vastenburg ‘gekke jaar’, spreekt ze van een jaar met ups en downs. ,,Rondom mijn verjaardag, 21 maart, gingen we hier in de lockdown en toen werd alles anders en was het ook wel even zoeken en wennen aan die ontstane nieuwe situatie. De mensen om ons heen waren meer gestrest, dat vond ik erg lastig, maar toen we eenmaal ons ritme en de juiste instelling binnen ons team hadden gevonden, zijn we toch wel goed uit die periode gekomen. We mochten hier gelukkig nog steeds naar buiten en ik waardeer dit nu wel extra, we zorgden ervoor dat we altijd vanaf huis liepen en na de training gingen we gelijk weer naar binnen. Als atleet leef je sowieso al een vrij geïsoleerd leven, dus in dat opzicht is er voor ons ook niet heel erg veel veranderd. De sportscholen zijn gesloten, maar we hebben alle materialen in huis om toch onze krachttraining te kunnen doen. Dus in plaats van dat de coach ons ziet trainen moeten we het even doen met een FaceTime sessie nadien. Als ik naar mij persoonlijk kijk en dan naar het hardlopen in het bijzonder, is het toch wel een goed jaar geweest. Zonder al te veel druk van wedstrijden heb ik echt heel goed kunnen trainen en daardoor heb ik een goede basis kunnen leggen voor de komende jaren.”

In eerste instantie legde ze die basis in haar jeugdjaren in Nederland. De voormalig inwoonster van Doorwerth begon al op haar zesde met atletiek en al snel bleek dat haar talent bij het hardlopen lag. En zo jong als ze was, stelde ze ook onmiddellijk al haar ultieme doel: het deelnemen aan de Olympische Spelen. Om dat te bereiken verliet ze al op jonge leeftijd huis en haard. ,,In 2008 werd ik uitgenodigd om met regiotrainingen mee te gaan doen. Dat beviel erg goed en was precies wat ik zocht. Samen met een goede trainer, in de persoon van Johan Voogd, trainingsmaatjes die hetzelfde doel hadden en de mogelijkheid om school en trainen te combineren maakten haar plaatje compleet. Die benadering en haar passie (een woord dat nog steeds in grote letters op haar koelkast prijkt) deden haar besluiten definitief voor de topsport te kiezen. Het roer ging dan ook onmiddellijk en rigoureus om. ,,Ik veranderde van coach, ging op Papendal onder Grete Koens trainen en ik verhuisde naar Doorwerth. Dat heeft mij echt goed gedaan. Daar voelde ik mij geweldig. Ik liep naar buiten en was op mijn trainingsparcours. Ook stapte ik regelmatig op de fiets om mijn ‘Rondje Heteren’ te doen. Of ‘het Rondje Telefoonweg/Papendal’. Ik maakte echt grote stappen, maar om echt weer terug naar de top te komen en om dat extra stapje te kunnen maken wat daarvoor nodig was, ben ik naar Engeland gegaan, met meer trainingsgenoten van mijn niveau. In mijn Doorwerthse woning woont nu een collega-atleet en als ik in Nederland ben en op Papendal wil trainen, kan ik daar nog altijd terecht.”

Haar opvallendste prestaties behaalde ze in de jaren 2013-2015, waar ze onder andere Europees kampioene junioren werd op de 5.000 meter, Nederlands kampioene werd op de 10.000 meter (in 2014 en 2015), 5.000 meter (2014) en de halve marathon (2014). Ook werd ze 4e op het EK 10.000 meter in 2014. Nu staat het vizier gericht op de marathon. Op 23 februari jongstleden debuteerde ze in het Spaanse Sevilla op de 42,9 km. Met een mooie eindtijd van 2.33.40 kwam ze als 14e vrouwelijke deelnemer over de finish. ,,Ik hoop nu, dat ik in april 2021 weer een marathon kan gaan lopen. Afgelopen weken zijn we wat meer bezig geweest op de kortere afstanden om kwaliteit kunnen trainen. Ik denk dat ik nu ook wel een goede 10 kilometer zou kunnen lopen. Ik leer ook veel van mijn huisgenoot Ciara, een Ierse topatlete.” De lockdown kwam ook de studie psychologie ten goede. ,,Ik begin daarmee nu heel erg aan het einde te komen. De tentamens heb ik onlangs online gedaan. Ik hoop dat ik straks ook de definitieve afronding op die manier kan doen.” Maar het vizier gaat nu ook richting de 2.28.30, de tijd die nodig is voor kwalificatie. ,,Ik ben op de goede weg en ik denk ook wel dat ik dat aankan. Ook mijn coach vindt dat ik heel erg vooruit ben gegaan, ook als persoon, dus dat is mooi. En met mijn 26 jaar heb ik nog een hele marathon-carrière voor mij, dat is ook de reden, dat ik hier zeker nog vier jaar, dus ook richting de volgende Olympische Spelen zal blijven. Eerst kerst vieren, dat kon gelukkig nog in Nederland en dan de focus vol op die limiet, want mijn absolute droomdoel is om er straks in Tokyo bij te kunnen zijn.”

‘Mijn coach vindt, dat ik heel erg vooruit ben gegaan’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden