Predikant Wouter Koelewijn en kerkenraadsvoorzitter Willemijntje Klein bij het kerkje op de heuvel in Heelsum. Foto: Kees Jansen
Predikant Wouter Koelewijn en kerkenraadsvoorzitter Willemijntje Klein bij het kerkje op de heuvel in Heelsum. Foto: Kees Jansen (Foto: )

Kerken weg, maar onbekend welke

De drie protestantse kerken in Renkum en Heelsum gaan nu echt samen verder, maar stellen de gebouwenkwestie nog even uit. Wel is het zeker dat de nieuwe Protestantse Gemeente te Renkum-Heelsum uiteindelijk maar één kerkgebouw overhoudt. De beslissing daarover volgt ‘zo snel mogelijk’, zegt predikant ds. Wouter Koelewijn.

Door Kees Jansen

De kerkbesturen van de hervormde gemeenten in Heelsum en Renkum en de gereformeerde kerk Renkum-Heelsum tekenden op oudejaarsdag bij de notaris voor de fusie die er al heel lang zat aan te komen.

,,We zijn al heel veel jaren met elkaar in gesprek en deden ook al veel samen”, zegt Willemijntje Klein-Engel, voorzitter van de fusiegemeente. ,,Vanaf 2016 kwam er een kentering en zijn we concrete stappen gaan zetten.”

Wouter Koelewijn vult aan: ,,Ik ben al 23 jaar predikant in Renkum en zelfs voor die tijd was er al met elkaar gesproken. Maar de wortels en culturen zijn verschillend en ook theologisch zijn er wat verschillen. Die zijn niet heel groot, maar ze zijn er wel. Het had tijd nodig, al zag iedereen wel in dat het een logische stap was.”

De protestanten in de twee dorpen hebben nu drie kerkgebouwen: het ruim 400 jaar oude en bekende kerkje op de heuvel aan de Koninginnelaan in Heelsum, de gereformeerde kerk aan de Utrechtseweg, vlakbij de grens van Renkum en Heelsum en het kerkgebouw in het centrum van Renkum. De Heelsumse kerk is een Rijksmonument, de twee andere zijn gemeentelijke monumenten.

,,We zijn er echt nog niet uit wat er met de gebouwen gebeurt”, zegt Willemijntje Klein. ,,Al gaan er de meest wilde verhalen in de dorpen rond. Er staat nog niets te koop. We hebben weleens een onafhankelijk onderzoek laten doen door een bureau en dan lopen er mensen rond het gebouw. Als voorbijgangers dat zien, denken ze dat er al een mogelijke koper is, maar dat is niet zo.”

De kerkelijke fusiegemeente heeft op papier rond de 1750 leden. Daarvan bezochten tot de coronacrisis gemiddeld zo’n 200 mensen de zondagse diensten. Koelewijn: ,,We zijn in de loop van de tijd van drie diensten op een zondag, naar twee en uiteindelijk één dienst gegaan.”

Kerkenraadvoorzitter Willemijntje Klein: ,,De twee diensten op hetzelfde moment voelden raar.” Koelewijn: ,,We dachten als kerkenraden er goed aan te doen om mensen een keuze te bieden, maar de gemeenten wilden geen scheiding. Dat vond ik wel mooi.”

Volgens de twee is er veel tijd en energie gaan zitten in het fusieproces en dat was ook in en rond de kerk te merken. ,,Het voelt een beetje als een winkel die verbouwd wordt en waarvan de verkoop via een luik toch doorgaat. Het is toch anders”, zegt Wouter Koelewijn. ,,Nu de fusie rond is, kunnen we weer meer gaan bouwen aan de kerkgemeenschap. Hopelijk is de coronacrisis ook snel voorbij een kunnen we weer bij elkaar komen. Daar is heel veel behoefte aan.”

‘Samengaan van protestantse kerken is een logische stap’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden