<p>De fraaie &#39;Beweegtuin&#39; op het terrein van Revalidatiecentrum Klimmendaal. Eva Alink (uiterst rechts): ,,Daar zijn wij &#39;De Vrienden&#39; dankbaar voor&quot;.</p>

De fraaie 'Beweegtuin' op het terrein van Revalidatiecentrum Klimmendaal. Eva Alink (uiterst rechts): ,,Daar zijn wij 'De Vrienden' dankbaar voor".

(Foto: Dick Martens)

Stichting Vrienden van Klimmendaal schenkt 'Beweegtuin'

Voor Revalidatiecentrum Klimmendaal, gesitueerd op de grens tussen Oosterbeek en Arnhem, ging onlangs een lang gekoesterde wens in vervulling. Met name fysiotherapeut Robert Bliek droomde al langer van meer buitensport- en beweegmogelijkheden voor patiënten. Hij was dan ook uitermate in zijn sas om getuige te kunnen zijn van de officiële opening van ‘de Beweegtuin’ op de locatie Heijenoordseweg. Behandelaars kunnen de toestellen inzetten tijdens hun behandeling.

Door Dick Martens

,,Het idee voor deze beweegtuin ontstond gaandeweg”, legt Bliek, nadat hij enthousiast al wat oefeningen had uitgevoerd, uit. ,,Tijdens gesprekken met vakgenoten en samenwerkingen met studenten fysiotherapie bijvoorbeeld, maar ook met de sporters van Zintens SportVariant. Deze mensen willen graag na hun revalidatie of in een revalidatiesetting onder begeleiding trainen. Samen zorgden we ervoor dat het idee ook echt een plan werd. Bij deze toestellen gebruik je vooral je eigen lichaamsgewicht als weerstand. Optrekken, slingeren, balanshoudingen en gebruik van weerstandsbanden zijn maar een paar van de mogelijke oefeningen.” Het toestel is overigens niet alleen voor patiënten van Klimmendaal. ,,Iedereen is welkom om er gebruik van te maken. Ook bezoekers, medewerkers en mensen uit de buurt”, vult Eva Alink, manager arbeid en gezondheid bij Zintens, aan. ,,Zintens maakt onderdeel uit van Klimmendaal. Wij begeleiden mensen op weg naar werk, herstel en beweging. ,,Dan is deze Beweegtuin echt een fraaie aanvulling. Lekker bewegen in de buitenlucht is goed voor iedereen.”


Een dergelijke beweegtuin is een duur project. ,,Het past niet in de budgetten voor de reguliere zorg”, vervolgt Alink, die zelf regelmatig de loopschoenen aantrekt om in haar woonplaats Oosterbeek in de bossen ‘lekker te kunnen bewegen’. ,,Robert (Fliek) legde zijn ideeën daarom neer bij Stichting Vrienden van Klimmendaal. Zij waren direct enthousiast. De Beweegtuin paste helemaal bij hun doelstellingen: ‘het realiseren van projecten die niet binnen het reguliere zorgbudget passen, maar voor revalidanten écht een verschil kunnen maken tijdens hun behandeling”. Ook Harry Vos, oud-revalidatiearts en bestuurslid van De Vrienden is verheugd: ,,Als je al vroeg in de revalidatieperiode begint met sporten en bewegen leg je een basis, waardoor mensen ook daarna blijven bewegen.” De Vrienden steunen projecten waar meerdere patiënten van Klimmendaal bij gebaat zijn” legt Rien Schrijver, voorzitter van ‘De Vrienden’ uit. ,,Zo schonken wij eerder al een therapeutische fiets en aankleding voor de wachtkamers van Kind en Jeugd en sponsoren wij jaarlijkse het G-judotoernooi.” De donateurs van De Vrienden zijn particulieren en bedrijven die Klimmendaal en de revalidanten een warm hart toedragen. ,,De projecten maken een groot verschil voor de revalidanten. Zonder donateurs zijn we nergens. Wij zijn de Stichting Vrienden dan ook erg dankbaar voor deze mooie schenking”, besluit Alink.

Eva Alink: ‘Deze Beweegtuin is een fraaie aanvulling’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden