Groene deelauto’s voor straat Renkum


Enkele straatbewoners bij een van de twee elektrische deelauto's.
Enkele straatbewoners bij een van de twee elektrische deelauto's.

Groene deelauto’s voor straat Renkum

In de Groenendaalseweg in Renkum staan sinds vorige week twee elektrische deelauto’s. Die kunnen voor een prikkie worden gebruikt door de bewoners. Inmiddels hebben de eerste mensen hun tweede auto te koop staan of al verkocht.

Door Kees Jansen

RENKUM - Hè, dat is jammer. Joachim Venema en Melanie van den Bosch zijn binnenkort autoloos en zouden best een deelauto kunnen gebruiken, maar twijfelen of zij ook in aanmerking komen voor de

,,Ik verander binnenkort van werk, heb dan geen leaseauto meer en heb best interesse”, zegt Melanie, die samen met haar partner door de Groenendaalseweg wandelt. ,,Maar we wonen een paar straten verder.”

Navraag bij een van de initiatiefnemers leert dat bewoners van omliggende straten misschien ook wel mee mogen doen. ,,Nu hebben we ook al een deelnemer die niet in deze straat woont”, zegt Anita Holstra.

Herinrichten

De deelauto’s staan er dankzij Auto van de Straat, een actie die is opgezet door Natuur & Milieu en de provincie Gelderland. En ook door de inspanningen van een aantal bewoners van de straat. ,,De gemeente gaat de straat herinrichten en op een bijeenkomst deze zomer werd duidelijk dat mensen uit de straat graag wat meer bomen willen”, zegt Holstra.

Dat zou dan wel betekenen dat er minder parkeerplaatsen zouden overblijven. ,,Er ontstond een discussie en ik stelde toen voor dat we zouden gaan nadenken over oplossingen. Zelf vonden wij vonden het geen probleem om onze tweede auto weg te doen als er een deelauto in de straat zou komen.”

Filmpje

Een aantal straatbewoners kwam al snel op het spoor van een project waarbij drie straten in Gelderland een of meer deelauto’s zouden kunnen ‘winnen’. ,,We waren vrij laat, maar hebben meteen een leuke motivatie geschreven en een filmpje gemaakt waarin we uitleggen waarom wij die auto’s graag willen.” En met succes, want nu zijn er twee elektrische Golfjes, compleet met laadpunten. Elf bewoners hebben zich aangemeld, een twaalfde is onderweg.

In de straat zijn mensen heel positief over de deelauto’s. ,,Goed voor het milieu en voor het aanzicht van de straat als er daadwerkelijk minders auto’s komen”, zegt een bewoner die met zijn hond buiten loopt.

Vriendenprijs

In principe zijn de auto’s een half jaar voor de vriendenprijs van 2,50 euro per uur all-in beschikbaar. Holstra: ,,Als we voldoende promotie doen, hebben we een kans op een half jaar verlenging. En anders bedenken we zelf een manier om door te kunnen gaan met autodelen.” Hun tweede auto staat te koop en ze maakten al een aantal ritjes met de deelwagen.

Buurtgenoot en meedoen? Mail naar info@stappin.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden