Wandelvlonder Renkums Beekdal wordt vernieuwd


<p>Silvia Blom en Coen Hooijer op de wandelvlonder in het Renkums Beekdal, die binnenkort vervangen gaat worden.</p>

Silvia Blom en Coen Hooijer op de wandelvlonder in het Renkums Beekdal, die binnenkort vervangen gaat worden.

(Foto: Dick Martens)

Wandelvlonder Renkums Beekdal wordt vernieuwd

Het Renkums Beekdal kent een lange geschiedenis die zelfs terugvoert naar de voorlaatste ijstijd. Wat ooit agrarische grond was, is inmiddels niet alleen voor Renkumers, maar ook voor natuurliefhebbers uit het hele land, een bijzonder trekpleister. Om de oversteek van het gebied te kunnen maken werd er gebruik gemaakt van een schelpen, maar om het water beter door het Beekdal te laten stromen, werd er in 2010 een vlonder aangelegd. Diverse wandelroutes gaan ook over deze vlonder. Maar, inmiddels ruim 10 jaar later, vertoont ‘de oversteek’ nogal wat slijtage en zal daarom vervangen gaan worden, een gevolg van een mooie samenwerking tussen Hooijer Renkum en Staatsbosbeheer.

Door Dick Martens

RENKUM - ,,In 2010 hebben wij, in opdracht van Staatsbosbeheer, deze zogenaamde langsliggers en de palen aangebracht”, legt Coen Hooijer uit. ,,Die langsliggers blijven liggen, maar de modules die erop liggen halen we eraf en worden vervangen. Het fundament blijft dus gewoon intact. De vlonder is destijds bedacht door een adviesbureau, het is allemaal hout op hout, er groeit onkruid langs, waardoor het vocht niet weg kan en het niet ventileert. Daardoor is het gaan rotten.” Het feit, dat er ook wat ongelukjes zijn gebeurd, door rottende en losliggende onderdelen, hebben er mede voor gezorgd, dat er plannen werden gemaakt en besproken om tot vervanging en verbetering van de wandelvlonder over te gaan. ,,Het onkruid zal door Staatsbosbeheer gemaaid blijven worden en wij gaan er nu voor zorgen, dat er tussen de langsliggers en de vlonderdelen RVS-ringen komen, waardoor je meer ventilatie hebt en dan zal ‘de vlonder nieuwe stijl’ zeker langer blijven liggen.”

,,Het Beekdal hoort ook vochtig te zijn”, vult Silvia Blom, als boswachter publiek Veluwe rand, werkzaam bij Staatsbosbeheer, aan. ,,Hoewel we door de droge zomers nu wel te maken hebben met wat minder vocht, maar vochtige omstandigheden zijn er nog wel. Bovenaan het Beekdal komt kwelwater naar boven, stroomt dan naar beneden en komt op een aantal punten in het veld weer naar boven. Daardoor krijg je ook een vochtig milieu onder het vlonderpad. Vervolgens hebben we in november 2020 samen met Hooijer onderzoek gedaan, met daarbij de vraag: ‘Hoe staat de vlonder erbij’. We hadden zelf al wat planken vervangen en onze gezamenlijke conclusie was duidelijk, dat vervanging noodzakelijk en gewenst was.” Even was de financiering nog ‘een puntje’. ,,Maar intern hebben we daar bij Staatsbosbeheer een potje voor gevonden.” De vervanging, waarbij de nieuwe planken voorzien zullen zijn van ribbels als antislip, zal ruim een maand in beslag gaan nemen. ,,Er zijn inmiddels borden geplaatst met de mededeling, dat ‘de oversteek’ gesloten zal zijn vanaf 8 februari tot waarschijnlijk 5 maart. De mensen zullen nu moeten omlopen, want door het Beekdal lopen mag even niet. Wij rekenen op begrip en medewerking van de wandelaars. Maar het is het waard.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden