Zo groot is pakkans tijdens avondklok


<p>Op het station in Wolfheze. (Foto: Kees Jansen)</p>

Op het station in Wolfheze. (Foto: Kees Jansen)

(Foto: Kees Jansen)

Zo groot is pakkans tijdens avondklok

Wie na negen uur ’s avond buiten loopt zonder aangelijnde hond of andere goede reden, kan een boete van 95 euro krijgen. Maar hoe groot is de pakkans eigenlijk? Verslaggever Kees Jansen nam de proef op de som en fietste tijdens de avondklok van Dieren naar Renkum.

Door Kees Jansen

REGIO - Even terug naar het begin. Met het televisieprogramma Hunted en Youtube-serie Jachtseizoen in het achterhoofd, lijkt het me aardig om te kijken of het na negenen mogelijk is om op straat te zijn zonder aangehouden te worden.

En zo fiets ik om half negen weg uit Heveadorp naar station Wolfheze. Het mag nog, maar toch voel ik me al ernstig in overtreding.

Ik heb alle papieren bij me en de rugzak is verder gevuld met een thermoskan warme chocolademelk, een paar koeken en een regenpak. Buienradar doet vanavond namelijk aan Russisch roulette.

20.57 uur

De eerste aanvaring met een ambtenaar in functie. Ik stap met mijn fiets de lege stoptrein naar Arnhem in. Meteen komt de conducteur blaffend op me af.

,,Je moet een andere ingang hebben. Je zet ‘m toch niet zomaar tussen de banken? Verderop is de ingang voor fietsen.” Ik ben me van geen kwaad bewust. ,,Hoe moet ik dat weten dan?”

Ik mag niet binnendoor. De conducteur opent de deuren en zo sta ik weer buiten, op weg naar treindeuren met afbeeldingen van fietsen. Die weigeren echter open te gaan, ook als hij het probeert.

Nu mag ik ineens wel naar een andere ingang. Als we eindelijk rijden, kijk ik op reisapp 9292. Ik zie dat deze trein nu een vertraging heeft van 1 minuut. Dat komt door mij! Snel maak ik een screenshot.

21.22 uur

Het is rustig op station Dieren. De stationslift ruikt naar wiet en ik sta klaar om op pad te gaan. Ik hoor en zie wel een paar auto’s. Een Volkswagen Golf komt met hoge snelheid langsgereden. Dat kan hè, want er is ruimte.

21.34 uur

Ellecom doemt op uit de duisternis. In de verte klinkt een sirene. Het dorpje oogt nagenoeg verlaten. De zakken met plastic afval staan keurig op een rijtje. Dan zullen de mensen hier ook wel braaf binnen blijven en dat is ook zo.

21.43 uur

Nog geen twintig minuten onderweg of ik krijg al last van zadelpijn. Dat is lekker. Ik fiets langs veel huizen met kerstverlichting in de tuin.

Bus 43 rijdt leeg langs, net als de treinen die in de verte te zien zijn. Omdat autogeluid ontbreekt, hoor je natuurgeluiden van de Veluwezoom. Mooi.

21.59 uur.

Toen de avondklok inging, zag ik beelden van lege snelwegen voor me. Net als met de autoloze zondagen in 1973 en 1974. Maar er razen nog steeds personenauto’s en vrachtwagens over.

22.02 uur

Ik heb net tegen mijn voicerecorder gezegd dat ik overmoedig begin te worden of ik word bij restaurant Strijland ingehaald door twee politiewagens.

Ik schrik, maar de agenten rijden gewoon door. Als ik nou een groep jongeren was geweest waren ze waarschijnlijk wel gestopt.

22.19 uur.

Bronbeek Arnhem. Ook hier hebben ze de kerstverlichting nog even laten hangen. Hier zijn duidelijk meer auto’s. Ook duiken scooters van Thuisbezorgd.nl nu geregeld op.

22.30 uur

,,Heee Gerard”, roep ik op het Land van de Markt tegen iemand in de verte van wie ik denk dat het de fotograaf is. Maar die is het niet. Het ding in zijn hand blijkt geen fototoestel, maar de houder van een hondenlijn.

Hij maakt even later wel een foto van de verlaten stad. ,,Leeg hè”, zeg ik. ,,Ja, maf”, antwoordt hij. Goed gesprek. Verderop hoor ik voor het eerst menselijke geluiden. Het is een groepje van drie dat vrij luid praat.

22.51 uur

Na de fotosessie fiets ik een rondje langs het politiebureau. Ook nog even de fietsbel een paar keer aantikken, maar niets. In de verte zie ik twee mensen in uniform lopen, maar die slaan ook niet aan. Teleurgesteld fiets ik door.

23.11 uur

Ik hoor iemand zingen. Ter hoogte van de Schelmseweg in Oosterbeek centrum rijdt een vrolijke foodbezorger op zijn elektrische fiets. Ik kwam hem ook al tegen in Arnhem.

23.22 uur

Even buiten het dorp. Was dat nou een politiewagen die de Wolfhezerweg op reed, weg van mij? Zo word ik natuurlijk nooit aangehouden.

Ik fiets tussen de flarden nevel en onder het groene schijnsel van de lampen langs het fietspad richting Kievitsdel. Het ziet er surrealistisch uit. Ik begin nu wel wat vermoeid te raken. Bus 352 raast langs, alle binnenverlichting uit. Zal wel niemand in zitten.

23.46 uur

Heelsum. Ik praat net in mijn voicerecorder als ik de veertiende mens van de avond met aangelijnde hond zie. Ik groet vriendelijk, hij kijkt alleen maar.

23.53 uur

Renkum doemt op. Het ligt letterlijk onder de door oranje lampen gekleurde rook van papierfabriek Parenco. Je ruikt het ook. In Renkum is het net zo rustig als altijd om zeven voor twaalf ’s avonds.

Dertig meter voor het dorpsplein begint het hard te regenen. Heb ik -in tegenstelling tot de ontheffing- toch nog mijn regenpak nodig?

00.03

Ik ben weer op weg naar huis. Als je eenmaal de finish hebt gehaald, dan slaat de vermoeidheid pas echt toe, zo blijkt nu. Normaal is er rond middernacht al weinig op de weg in Renkum, nu is het helemaal rustig.

Ik hoop toch nog aangehouden te worden, De regen zet in elk geval wel door en ik stop onder de A50-brug in Heelsum om mijn regenbroek uit de rugzak te halen.

Die heb ik heel lang niet aangehad. Hij ruikt naar iets dat geruime tijd in een vochtige ruimte heeft gelegen. In Heveadorp maak ik nog een klein rondje. Zou het hier mischien toch nog gaan gebeuren?

Natuurlijk niet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden