IJsclub Vooruit snakt naar natuurijs


<p>Tony Ferrando (links) en Joop van der Gronden pompen water op de natuurijsbaan. Foto: gertbudding.nl&nbsp;</p>

Tony Ferrando (links) en Joop van der Gronden pompen water op de natuurijsbaan. Foto: gertbudding.nl 

(Foto: )

IJsclub Vooruit snakt naar natuurijs

Bij de 163-jarige ijsvereniging Vooruit wordt alles in het werk gesteld voor een keurige natuurijsbaan in het Renkums beekdal op het landgoed van Oranje-Nassau ’s Oord. De naderende vorst maakt schaatsliefhebbers ongeduldig maar de coronamaatregelen zal het enthousiasme temperen. De opgelegde regels moeten strikt worden nageleefd. Dat protocol is door de gemeente opgelegd.

Door Gert Budding

RENKUM - “Wij moesten het protocol aanleveren bij de gemeente Renkum voor goedkeuring”, vertellen de ijsmeesters Joop van der Grond en Tony Ferrando die ook voorzitter is van de Renkumse vereniging met 850 leden. “De opgelegde maatregelen moeten we streng hanteren”, vertelt Tony Ferrando. “Er mogen niet meer dan vijftig schaatsliefhebbers tegelijk op het ijs met tijdsblokken van anderhalf uur”, zegt Van der Gronden. ”Er mag ook geen koek en zopie worden verkocht en, er komt een aparte in- en uitgang.” Feit is dat de Renkumers laaiend enthousiast zijn en verwachten deze winter open te kunnen gaan. “Daar snakken we naar. Maar de ijslaag moet dan eerst tien centimeter dik zijn. De laatste keer is drie jaar geleden dat we open waren”, roepen de hoopvolle ijsmeesters triomfantelijk in koor.

“Er wordt acht graden vorst voorspeld, dat was voor ons aanleiding om adequaat met de voorbereidingen te starten”, weet Tony Ferrando en beseft dat het coronavirus op de loer ligt. “Daarom stelt de gemeente het protocol voor. Als we opengaan dan is dat alleen voor de leden.” Begin november heeft de vereniging het gepachte weiland al onder water laten lopen, maar gewenste waterniveau is vandaag aangevuld. Twee dagen gelden staken de grassprieten boven de waterspiegel uit. Twee grote witte zwanen waren lange periode in het beekdal.

“We hebben de baan inderdaad niet helemaal volgepompt”, zegt Ferrando. “Dat heeft te maken met het feit dat we uit de omliggende beken niet voldoende water konden trekken na een zeer droge periode. Nu hebben we het grondwater op veertien meter diep moeten pompen.

Omdat we niet elk jaar voldoende vorst krijgen om te schaatsen, hebben we ons vooralsnog beperkt tot een kwart van het waterpeil”, vertellen Joop van der Gronden en Tony Ferrando.

‘Coronaregels worden strikt nageleefd’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden