De omgevallen Kapelleboom in Doorwerth. Foto: Kees Jansen
De omgevallen Kapelleboom in Doorwerth. Foto: Kees Jansen

Eeuwenoude Kapelleboom valt om

De eeuwenoude Kapelleboom in Doorwerth is niet meer. De Hollandse linde, naamgever van een straat en een aantal flats in het dorp, viel vorige week om. Een boomexpert heeft zeer onlangs samen met Staatsbosbeheer bekeken welke maatregelen genomen konden worden om het einde van de boom uit te stellen, maar dat is nu niet meer nodig.

Door Kees Jansen

DOORWERTH - ,,Het had waarschijnlijk ook niet heel veel zin gehad, want de boom was erg slecht”, zegt boswachter Silvia Blom van Staatsbosbeheer. ,,Als je nu de verrotte wortels ziet, dan weet je dat de boom aan het eind van z’n levensduur was. Hij was ook al helemaal uitgehold.”

Melding

Staatsbosbeheer liet de boom op de kruising van de Holleweg, Dunolaan en Spechtlaan beoordelen naar aanleiding van een mail van een bezorgde burger. ,,Ik heb vorige week woensdag al melding van gemaakt bij Staatsbosbeheer”, zegt de betreffende melder, Stijn Peters op Facebook. ,,Hadden ze op tijd ingegrepen en de tak die aan de verankering vast zat verwijderd was dit waarschijnlijk niet gebeurd.”

Peters is niet tevreden met de bosbeheerder. ,,Staatsbosbeheer heeft werkelijk waar niks over voor het gebied tussen de Noordberg en de Italiaanseweg. Beekdal en Jufferswaard zijn paradepaardjes en met miljoenen aan subsidies gerealiseerd. De rest is bijzaak.”

Volgens boswachter Silvia Blom zou de boom bijna tweehonderd jaar oud zijn. Dat wordt bevestigd door Hans Braakhuis van historisch genootschap Redichem. Hij verwijst op zijn website naar de bomenlijst van de vereniging Vijf Dorpen in het Groen uit 2003, waarin staat dat de linde in 1836 geplant zou zijn.

De geschiedenis van de naam Kapelleboom gaat terug naar het begin van de vijftiende eeuw. Kasteelheer Robert van Dorenweerd (1340 - 1411) en zijn vrouw Jutta van Asperen krijgen dan toestemming van de bisschop om vlakbij de boom met een draagbaar altaar een mis op te dragen. Hun dochter Agnes sticht rond 1425 een kapel op die plek. Reeds in die tijd staat er al een linde, vlakbij de kapel.

Uiteindelijk wordt het kapelletje dat nabij de boom staat te klein en wordt in Heelsum het kerkje op de heuvel gebouwd. Het kapelletje in Doorwerth doet dan nog wel dienst, maar wordt uiteindelijk aan het eind van de 17e eeuw gesloopt. Het is niet waarschijnlijk dat de deze week omgevallen Kapelleboom dezelfde was als destijds naast de kapel stond.

Volgens boswachter Silvia Blom van Staatsbosbeheer was de boom niet ziek, maar wel ernstig verzwakt door ouderdom.

Enkele jaren geleden is de linde nog wel gesnoeid om te voorkomen dat de boom zou vallen door ongelijk verdeeld eigen gewicht.

De resten van de boom blijven liggen. ,,Zo kan hij dienen als voedsel voor bijvoorbeeld insecten”, zegt boswachter Blom. ,,Dat is de kringloop van het leven. We bekijken nog of we een nieuwe linde gaan planten als vervanging van de Kapelleboom.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden