Een automobilist wurmt zich tussen de hekken door op camping De Lindenhof in Wolfheze. Foto: Kees Jansen
Een automobilist wurmt zich tussen de hekken door op camping De Lindenhof in Wolfheze. Foto: Kees Jansen (Foto: )

Brutale sluipers teisteren Wolfheze

Campingbaas Jan Aaldering van Lindenhof in Wolfheze heeft heel wat te stellen met brutale automobilisten. Het gaat met name om bestuurders die ondanks de afsluiting van noordelijke deel van de Wolfhezerweg via het campingterrein het dorp in of uit willen.

Door Kees Jansen

WOLFHEZE ,,Ik heb al twee keer gehad dat ze in mijn auto zijn gestapt om die opzij te zetten”, zegt Aaldering. Hij had zijn personenwagen zo neergezet dat alleen fietsers en wandelaars er door konden. ,,Maar als ze in mijn auto stappen of mij een grote bek geven, dan heb je aan mij een verkeerde. Wat me opvalt: hoe groter de auto, des te brutaler ze zijn.”

Het pad over de camping mag gebruikt worden door wandelaars en fietsers en hulpdiensten. Om te ontmoedigen dat automobilisten over de camping rijden, staan er schrikhekken. Wanneer Aaldering in de buurt is, trekt hij zijn fluoriserende oranje jas aan en zet hij zijn auto zo op het pad dat er geen auto’s meer door kunnen.

De ontkenners van de wegafsluiting kiezen soms ook voor de noodroute over het terrein van Het Schild, woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden, zo meldt een medewerkster van het centrum op Facebook. ‘Voor medewerkers en bezoekers is een tijdelijke doorgang op het eigen terrein gecreëerd. Deze doorgang wordt echter ook veel gebruikt voor doorgaand fietsverkeer en soms zelfs door doorgaand autoverkeer dat via een wandelpad het terrein van Het Schild weer verlaat.’

Maar daar blijft het niet bij. Ook gaan fietsers door de parktuin van Het Schild om aan de andere kant de Wolfhezerweg weer op te kunnen. ‘Dit is absoluut niet de bedoeling, maar het is lastig tegen te houden. We verzoeken iedereen vriendelijk rekening te houden met de bewoners van Het Schild die niet of slecht kunnen zien. Dus stapvoets rijden en onze bewoners te allen tijde voorrang geven.’

Wolfheze is al maanden slecht bereikbaar door wegwerkzaamheden. Het afgelopen half jaar is de Wolfhezerweg aan de noordkant van het spoor opnieuw ingericht. Om sluipverkeer door te ontmoedigen was er een slagboom bij de noordelijke toegang van het dorp. Inmiddels is de noordkant van de Wolfhezerweg alweer bijna open.

Frans van Daal van Dorpsbelang Wolfheze heeft bij de gemeente Renkum meerdere malen aangedrongen op betere bebording. ,,Er zijn veel automobilisten uit Renkum en Heelsum die via de Wolfheze naar de A12 rijden, maar dat is nu niet mogelijk. De weg is al twee weken afgesloten, maar als je vanuit Renkum komt is nergens te zien er in Wolfheze een afsluiting is. We hebben de gemeente gevraagd om verbetering en die toezegging is nu ook gedaan. De borden komen eraan. We houden het in de gaten.”

Campingbaas Jan Aaldering van De Lindenhof houdt de situatie ook dagelijks in de gaten. ,,Het wordt nu wel rustiger, maar de meesten komen tussen half acht en half tien ‘s ochtends en ook in de middagspits.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden