<p>Een wisseling van de wacht bij RZC, waar Chr&eacute;tien Mali (links) de voorzittershamer overneemt van Werner Koch.</p>

Een wisseling van de wacht bij RZC, waar Chrétien Mali (links) de voorzittershamer overneemt van Werner Koch.

(Foto: Dick Martens)

Wisseling van de wacht bij RZC

Voor de zwemverenigingen was er afgelopen week een lichtpuntje in de ook voor hen zo vervelende Corona-periode. Er mochten weer zwemlessen worden gegeven en ook in buitenbaden konden weer baantje worden getrokken. De kreet: ‘Het is toch geweldig, we mogen weer’, klonk ook zeker bij de Renkumse Zwem- en Poloclub RZC en dat juist op het moment, dat er een bestuurlijke wisseling van de wacht op de agenda van de digitale Algemene Leden Vergadering (ALV) stond. Voorzitter Werner Koch gaf na twee ‘ambtstermijnen’ van drie jaar, de voorzittershamer over aan Chrétien Mali. In een op dit moment nog sfeerloos MFC Doelum en waar de lichten boven het zo fraaie binnenzwembad nog zijn gedoofd, blikken de oude en nieuwe preses terug, maar ook zeker hoopvol naar de toekomst van ‘hun’ club.

Door Dick Martens

RENKUM - ,,Ik kijk terug op een mooie periode, waarin we samen mooie dingen hebben kunnen realiseren”, aldus aftredend voorzitter Werner Koch (53). ,,Vooral de opening van ons eigen zwembad, natuurlijk. Het was de overgang van zwemmen in de regio, waar we gebruik maakten van diverse accommodaties, naar MFC Doelum. Ook op sportief gebied timmerden we aan de weg en met het huidige ledenaantal van 400, zijn we echt een bloeiende vereniging, die ondanks alle Corona-perikelen ook nog steeds groeiende is. De waterpolo-afdeling zit weer in de lift en ook hebben we inmiddels een triatlonafdeling. Maar ik bewaar vooral mooie herinneringen aan de sociale kracht die binnen de vereniging heerst. Eenieder draagt daarin zijn- of haar steentje bij. Dat maakt een voorzitter blij.”

Die mooie woorden klinken de opvolger van Koch als muziek in de oren. Zijn ‘grijns van oor tot oor’, spreekt boekdelen. De in Oosterbeek woonachtige Mali (53) groeide in Zoetermeer op met zwemmen. ,,Water is de rode draad in mijn leven. Zowel mijn vader alsook mijn moeder zetten zich in voor de zwemvereniging. Dat ging van official tot voorzitter en van waterpolocoach tot scheidsrechter. Zelf speelde ik met veel plezier vanaf mijn achtste waterpolo en deed aan wedstrijdzwemmen. Met wedstrijdzwemmen stopte ik op mijn 17e, maar waterpolo bleef ik doen tot 10 jaar terug. Ik woonde al lang in Oosterbeek, maar reed elk weekend op en neer.” Twee jaar geleden en baantjes zwemmend tijdens een vakantie in Italië, laaide ‘het zwemvirus’ toch weer op. ,,Bij terugkomst zocht ik naar zwemverenigingen in de buurt en kwam daarbij uit bij RZC. Ik stuurde een mailtje of er nog ruimte was bij het masterzwemmen. Vrijwel onmiddellijk kreeg ik antwoord, dat ik meer dan welkom was. Ik maakte vervolgens al snel kennis met de geweldige sfeer die binnen RZC heerste en dat heeft, nadat Werner te kennen had gegeven om als voorzitter te gaan stoppen, de doorslag gegeven om het stokje van hem over te nemen. Mijn rol zie ik als een radertje binnen de vereniging, die vooral een faciliterende zal zijn. Ik ga mijn stinkende best doen om dat zo goed mogelijk te doen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden