<p>Esther Kuiler opende zaterdagmorgen de poorten van de Ommuurde Tuin. Foto: gertbudding.nl&nbsp;</p>

Esther Kuiler opende zaterdagmorgen de poorten van de Ommuurde Tuin. Foto: gertbudding.nl 

De Ommuurde tuin is de vitaminen-lusthof

Het was eerste Paasdag een drukte van belang in de Ommuurde tuin. Op de grens van Renkum en Wageningen werden de luisterrijke en vooral gedateerde poorten in de legendarische muur wagenwijd opgezet. De bezoekers lieten zich door de coronamaatregelen en magere temperatuur niet uit het veld slaan. 

Door Gert Budding

RENKUM/WAGENINGEN - In de letterlijk Ommuurde Tuin, in het verre verleden de moestuin van Koning Willem III, vergaapten men zich aan honderden frisse soorten groenten, fruit, kruiden, knolgewassen en eetbare bloemen. Gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest is in de tuin uit den boze. Pure natuur blijft het uitgangspunt. Het terras blijft door corona gesloten, via ‘to-go-methode zijn er in de tuin wel koffie, thee, taart en kleine lunchgerechten. Gerenommeerde landelijke sterrenrestaurants betrekken hun verse groenten uit de Ommuurde Tuin, in de volksmond ook wel de ‘vitaminen-lusthof’ genoemd. “Alles wat uit de Ommuurde Tuin komt, zeker als het zo vers is, is zo veel intenser qua smaak dan wat je in de winkel vindt”, vertelt chef-kok Emile van der Staak van restaurant De Nieuwe Winkel. Er is volop beweging in de Ommuurde Tuin waar medewerkers rondleidingen geven tijdens de diverse open dagen. “Vanwege herhaald verzoek van vele belangstellenden zijn wij vanaf nu dit jaar ook elke eerste zondag van de maand open”, zegt Esther Kuiler die de biologische tuinderij in 1999 opende na haar studie aan de Wageningen Universiteit. “Liever laten zien hoe het kan dan vertellen hoe het moet”, is een gevleugelde uit spraak van haar. Zij blijft innoveren, ontdekken. “Tijdens de wintermaanden is het composttoilet vervangen. Ook is er een nieuwe bessenkooi verrezen. Verder is afgelopen jaar veel jam gemaakt, vanaf zaterdag zijn deze weer te koop evenals pootgoed, bijzondere aardappelrassen, fruitstruiken en het eerste plantgoed.” De befaamde Ommuurde Tuin ligt in de historische moestuin van koning Willem III op het landgoed Oranje Nassua’s Oord in het Renkums Beekdal. Het grondgebied wordt omsloten door de gerenoveerde prachtige oude muur.

“Onze passie ligt bij het kweken van en koken met groenten vol smaken, geuren en kleuren”, doceert Esther Kuiler. “We proberen ieder jaar weer andere soorten uit en telen ruim vierhonderd verschillende eetbare gewassen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden