<p>Endo Sjabbens verzorgt een judoles voor de jongste jeugd. Op de achtergrond wordt er &#39;gebootcampt&#39;.</p>

Endo Sjabbens verzorgt een judoles voor de jongste jeugd. Op de achtergrond wordt er 'gebootcampt'.

(Foto: Dick Martens)

Coronasportprogramma is een uitkomst voor de jeugd

Door de huidige coronamaatregelen is binnen sporten momenteel niet mogelijk en zijn veel sportactiviteiten stil komen te liggen. Hierdoor bewegen kinderen en jongeren veel minder. Maar gelukkig werd er in de gemeente Renkum ‘meegedacht’ over welke manieren er nog wel zijn om de jeugd in beweging te krijgen of te houden. Met dank aan het Sport- en Beweegteam Renkum en diverse lokale sport- en beweegaanbieders. Samen met hen werd er voor de jeugd en jongeren een fraai beweegaanbod samengesteld. Een van die meedenkers en doeners is Endo Sjabbens, eigenaar van Sjabbens Sports & Health met vestigingen in Renkum en Heteren. Na zijn ‘buitenles’ en onder het genot van een kop koffie doet de jonge ondernemer zijn verhaal.

Door Dick Martens

,,We werken al een langere periode samen met het Sport- en Beweegteam”, steekt Sjabbens van wal. ,,Maar dat is nu wat intensiever, omdat zij ook op zoek waren naar zoveel mogelijk activiteiten voor met name de jeugd, om die in deze vreemde tijd toch voldoende te kunnen laten bewegen. In dat kader bieden wij judo, taekwondo en ook bootcamp aan. Voor de oudere jeugd hebben we dan ook nog Boxing.” De lessen worden niet in de fraaie sportschool gehouden, maar in een grote ‘open’ tent, aan de zijkant van het gebouw. De bootcamp op diverse plekken van de parkeerplaats. Maar ondanks die geïmproviseerde plekken is het enthousiasme van de jeugd er zeker niet minder om. Onder leiding van Nicolette van Harten ondervinden een tiental jeugdige Renkumers hoe leuk ‘en een beetje zwaar’ een bootcamp is. Ondanks de frisse wind die over het parkeerterrein waait werken zij zich toch in het zweet. Springen, hardlopen, lenigheidsoefeningen, werken met dumbels en een uitstapje op een roeimachine. ,,Hier word ik echt wel moe van”, laat Lars spontaan weten. ,,Maar ik heb wel alles meegedaan.”

Ondertussen laat Endo de jongste jeugd kennismaken met de judosport en de daarbij horende Japanse termen. Al snel ‘vliegen’ de woorden O sota gari (beenworp), matté (stop) en rei (de groet bij het begin van een wedstrijd) door de tent, waar een judomat is ingelegd. Ook wordt duidelijk, dat er over een gebrek aan Renkums judotalent niet hoeft te worden gevreesd. ,,Gelukkig kan en mag ik deze lessen in die tent nu wel continue blijven aanbieden. En dat is in de huidige situatie toch fijn. Naast het feit, dat het voor ons zakelijk interessant kan zijn, denk ik vooral maatschappelijk. Ik merk aan alles dat de jeugd eraan toe was. Als je ziet met welk een plezier die kinderen weer sporten, want ze hebben het echt gemist, daar krijgen wij zelf ook weer energie van. Ik merk het ook aan mijzelf. Lekker weer dat judopak aan, dat voelt goed.” De activiteiten zijn verlengd tot en met de meivakantie. ,,Voor ons is het nu te hopen, dat er tegen die tijd ook weer wat versoepelingen komen en we de boel weer op kunnen starten en er ook binnen weer gesport kan gaan worden. Daar snakken wij en onze leden echt naar.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden