<p>Het bord van Ons Middelpunt aan de gevel van het dorpshuis in Doorwerth, net na de onthulling.&nbsp;</p>

Het bord van Ons Middelpunt aan de gevel van het dorpshuis in Doorwerth, net na de onthulling. 

(Foto: Gert Budding)

Van leeg gebouw naar echt dorpshuis

Vrijwilligers en beroepskrachten van dorpshuis Ons Middelpunt zijn sinds de jaarwisseling bezig om het gebouw weer in goede, bruikbare staat te brengen. En dat is veel werk.

Door Kees Jansen


DOORWERTH ,,Toen we hier in kwamen, was de boel letterlijk leeg opgeleverd. De bar was eruit gehaald, net als de keuken, de spiegels uit de wc, de peertjes uit de armaturen en nog veel meer”, zegt John Machielse, penningmeester van de stichting Bewonersbedrijf Doorwerth. Die organisatie zit samen met de welzijnsnetwerkorganisatie Renkum voor Elkaar achter het nieuwe dorpshuis.

‘We willen ons vooral richten op de toekomst en het positieve’,

,Ik vind er wel iets van dat de vorige gebruikers alles eruit hebben gehaald, maar daar ga ik niets over zeggen. Laat ik het jammer noemen. Maar we willen ons vooral richten op de toekomst en het positieve. Ik neem mijn petje af voor al die mensen die in vier maanden tijd zoveel voor elkaar hebben gekregen.”

Debby Bosman van Renkum voor Elkaar legt uit voor wie Ons Middelpunt bedoeld is. ,,Voor iedereen in Doorwerth en Heveadorp. Voor mensen die hier willen sjoelen, breien, elkaar ontmoeten, creatief bezig zijn, noem maar op. We hebben al wat groepen, maar er is ruimte voor veel meer. Als er mensen een idee hebben om iets doen, kom gerust naar ons toe.” John Machielse vult aan: ,Een echt dorpshuis.”

Vrijwilliger Frits van Loon draait al een tijdje mee. ,,Vroeger was het Dienstencentrum Doorwerth, later multifunctioneel centrum, toen Poort van Doorwerth en nu heeft het dan de nieuwe naam. Het is nu voor alle bewoners.”

Het begin is er, maar dat er nog veel te doen. Debby: ,,We hebben geld nodig, dus daarom zijn we een crowdfundingsactie begonnen. Het doel is 4000 euro, maar we hopen op veel meer. We willen met het geld onder andere een bar, verlichting en ook wat voorzieningen als een dartbord kopen.

Nilay Külci van Renkum voor Elkaar ging bij de naamsonthulling kort in op de moeizame start in het gestripte pand. ,,Het is nog niet af, maar het is weer een fijne plek voor oude en nieuwe bezoekers. Elk eind is een nieuw begin.”

Op termijn moet het pand gesloopt worden om plaats te maken voor een nieuw dorpscentrum, maar wanneer dat gaat gebeuren is niet duidelijk. Külci”,,We weten niet hoelang we hier zullen zitten, maar daar maken we ons niet druk om.”

Daarna vertelde Debby Bosman meer over de crowdfundingsactie voor Ons Middelpunt. ,,Kijk op onze Facebookpagina voor de details. Alles is welkom, of het nou vijf of duizend euro is.” Gulle gevers kunnen ook in aanmerking komen voor een tegenprestatie van het dorpshuis. ,,Bijvoorbeeld een lekkere lunch, of een keer gratis gebruik van de grote zaal.”

Vervolgens ging het over de nieuwe naam die onder het doek verborgen zat. ,,We hebben 32 inzendingen gehad en lang nagedacht over welke naam het zou moeten worden. Dat ging echt over details. Deze naam geeft aan dat het van iedereen is en dat we in het centrum van het dorp zitten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden