<p>Birgith Pedersen hanteert sinds kort de voorzittershamer bij SV Kracht en Vriendschap.</p>

Birgith Pedersen hanteert sinds kort de voorzittershamer bij SV Kracht en Vriendschap.

(Foto: Dick Martens)

Kracht en Vriendschap wil naar binnen

Voor de ingang van MFC Doelum verdringen een twintigtal kinderen zich om vervolgens de trap op te rennen naar hun sportzaal. Lekker sporten is het devies. Met een glimlach op haar gezicht aanschouwt Birgith Pedersen het tafereel, maar ze heeft er ook een dubbel gevoel bij. Als voorzitter van Sportvereniging Kracht & Vriendschap moet zij haar leden nog altijd mededelen, dat hun lessen voorlopig nog online of in de buitenlucht plaatsvinden. Natuurlijk is ze wel blij, dat met name de jeugdleden weer lekker actief kunnen zijn, maar wordt er wel met smart uitgekeken naar nieuwe versoepelingen, zodat er weer binnen gesport mag worden.

Door Dick Martens

RENKUM - De vereniging, die al sinds 1923 bestaat, is na de opening van MFC Doelum ook een van de gebruikers geworden. Voorheen werden de activiteiten verdeeld gehouden in de voorganger van Doelum, De Rijnkom en de gymnastiekzaal aan de Maatweg. ,,Door de overgang hier naar Doelum zijn wij wel veel zichtbaarder geworden, dat heeft ons zeker ook nieuwe leden opgeleverd”, legt Pedersen uit. ,,Die aanwas staat nu in deze Corona-tijd wel wat stil, maar klagen doen wij zeker niet. Met een ledenaantal van 250 zijn we zeker tevreden, maar nieuwe aanwas is natuurlijk altijd welkom. Op dit moment is onze grootste wens, dat we weer hier in Doelum, dus weer binnen mogen gaan sporten. 

Birgith Pedersen hanteert voor-zittershamer sinds maart

Vanaf medio maart zijn we met bijna al onze groepen naar buiten gegaan. De dansgroepen op het kleine tennisveld van Bakkershaag, op het korfbalveld de ‘Stoere Gym’ en de turnlessen zijn op een gedeelte van de speeltuin van de scholen hiernaast. Dat is dan zonder mat of toestellen. Gelukkig zijn we daar creatief in. En onze leus is nu dan ook: ‘Alles beter dan helemaal niets’. De jeugd vindt het geweldig om weer samen te zijn, al is het een beetje aanpassen. Dan zie je direct, dat het sociale aspect heel belangrijk is.”

Pedersen is Deense van geboorte en verhuisde in 2006 vanuit haar vaderland, nadat haar man een functie aanvaarde op de WUR in Wageningen, naar Renkum. Ze kwam met Kracht en Vriendschap in aanraking toen haar kinderen gingen turnen. ,,Ik heb zelf een gymnastiekachtergrond en assisteer nu bij onze recreatiegroepen. Ik heb er ook een opleiding voor gedaan. Zodoende ben ik vervolgens ook meer en meer bij de club betrokken geraakt. Ik maakte al deel uit van het bestuur en nadat Brigitte Tanis had aangegeven te gaan stoppen, werd ik begin maart gevraagd. Ik stond daar niet onwelwillend tegenover. Ik ben nu nog ‘interim’. Bij de Algemene Leden Vergadering (ALV) wordt ik voorgedragen als nieuwe voorzitter.”

Over de toekomst van ‘haar’ vereniging heeft de nieuwe preses ook al nagedacht. ,,We bieden al verschillende disciplines aan, van turnen tot acro-gym en van ouder- en kindergym tot jazz- en straatdance, maar ook de Stoere Gym voor jongens en meisjes. En dan hoop je altijd, dat we dat allemaal in stand kunnen houden. Ik kan zeker zeggen dat de club nog volop leeft en dat maakt de voorzitter blij.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden