<p>Via de liefde en passie voor de fiets kwam Oosterbeker Ren&eacute; Busscher aan een droombaan bij Cannondale.</p>

Via de liefde en passie voor de fiets kwam Oosterbeker René Busscher aan een droombaan bij Cannondale.

(Foto: Dick Martens)

De liefde voor de fiets werd mijn beroep

Van je hobby je beroep maken. Voor velen een wens of in ieder geval een droom, waar het dan ook veelal bij blijft. Maar er zijn ook mensen voor wie het niet alleen bij dromen blijft. Oosterbeker René Busscher is een van hen. De liefde voor de fiets en dan met name ‘het sportieve segment’ van de tweewieler bracht hem over de hele wereld. Zo was hij onder andere mechanieker bij professionele wielerploegen, was hij in diverse landen verantwoordelijk voor de technische ondersteuning voor Shimano Europe en startte hij in 2001 Bike-Service op, zijn eigen bedrijf, dat hij bijna 20 jaar runde. Maar inmiddels kwam ook zijn ultieme droom, werken bij een van de grootste fietsenmerken uit, want sinds juli 2020 is hij production manager bij Cycling Sports Group (CSG) Cannondale. Op het prachtige Europese hoofdkantoor, gesitueerd in het voormalige Kasteel Geerestein in Woudenberg, vertelt Busscher gepassioneerd over zijn grote liefde.

Door Dick Martens

OOSTERBEEK - Voor de grote toegangsdeur openzwaait raak je al onder de indruk van de entourage van het rond 1400 gebouwde kasteel. Die historische plek is inmiddels de Cannondale Campus. Ook Busscher (52) zelf geniet nog altijd van de ambiance. ,,Hier zitten we sinds 2020. Een belevenis, de kantoren, de showroom, waar alle modellen staan, van ‘gewone’ e-bikes, tot mountainbikes en ook de racefietsen. Onze fabriek staat in Oldenzaal, waar de fietsen worden geassembleerd. Zelf ben ik daar de meeste tijd werkzaam en stuur ik de productie aan.”

Lang voor de wielerliefhebber, die ook zelf nog regelmatig op zijn racefiets of mountainbike stapt, de overstap naar Cannondale maakte was hij zelf een niet onverdienstelijk wielrenner, maar kwam hij er al snel achter, dat hij beter kon sleutelen dan fietsen. ,,Ik kwam terecht bij tweewielerzaken, maar al snel bij professionele wielerploegen zoals Team Stuttgart, het latere Telekom met Hennie Kuiper als ploegleider en Motorola, waar toen ook onder andere Lance Armstrong, Phil Anderson en Andrew Hampsten reden. Veel gezien, veel meegemaakt in bijvoorbeeld de Giro en Ronde van Spanje. Later, in dienst van Shimano Europa, was ik de contactpersoon voor diverse wielerploegen bij Tour de Frances. Ik regelde testprogramma’s en de materiaalvoorziening, maar deed er ook kwaliteitscontrole en productontwikkeling, van stalen naar licht aluminium frames en nu de carbon-frames. Inmiddels is ook de digitalisering, zoals elektrische schakeling, actieve vering en het gebruik van biometrische gegevens, niet meer weg te denken.” Via zijn eigen bedrijf, Bike-Service, bood hij vervolgens jarenlang binnen de fietsindustrie diensten aan als assemblage, rework, fieldservice en event support. ,,Hoewel het eigen baas zijn hem prima beviel, kon hij het verzoek om bij Cannondale aan de slag te gaan niet weigeren. ,,Een geweldige kans. De weg die Cannondale is ingeslagen spreekt mij enorm aan en ik wil daar graag deel van uitmaken. De fiets, het begon als mijn hobby, maar is zeker ook mijn passie gebleven.”

Een geweldige kans die ik met beide handen heb aangegrepen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden