<p>Margit en Dedmer bij een van de deelauto&#39;s.</p>

Margit en Dedmer bij een van de deelauto's.

(Foto: Kees Jansen)

Acht auto’s weg door deelwagens

Meer groen en minder auto’s in de straat. De twee elektrische deelauto’s in de Groenendaalseweg in Renkum hebben het afgelopen jaar resultaat gehad. Sinds januari hebben bewoners in totaal acht -meestal tweede- auto’s de deur uit gedaan. De vrijgekomen ruimte wordt goed benut: er komen dit najaar onder andere vier nieuwe bomen en wat extra groenperkjes.

Door Kees Jansen

RENKUM Dedmer van de Waal en Margit Warmink zijn twee straatbewoners die gebruik maken van de gezamenlijke auto’s. ,,Er waren vorig jaar al wel wat mensen die liepen met het idee om ooit eens iets te gaan doen met een deelauto, maar het werd concreet toen de gemeente ons uitnodigde om mee te praten over de herinrichting van de straat. Elke nieuwe boom in de straat zou een parkeerplaats kosten. Dat was wel een eye-opener”, zegt Van de Waal.

Toen de provincie Gelderland en Natuur&Milieu de prijsvraag Auto van de Straat uitschreven, deed de Groenendaalseweg dan ook meteen mee. En met succes, want dankzij een grappig filmpje en een serieuze motivatiebrief was de Renkumse straat een van de drie plekken in Gelderland waar een half jaar op proef twee deelauto’s zouden komen te staan.

,,We zijn met tien deelnemers begonnen, inmiddels zijn het er vijftien geworden”, zegt Margit Warmink. ,,En we willen graag doorgaan. Een van de drie straten krijgt de auto’s en laadpalen nog een extra half jaar, dus dat zou mooi zijn. En anders willen we met een groep belangstellenden een coöperatie oprichten en twee elektrische leaseauto’s in de straat neerzetten.” Natuur&Milieu en de provincie Gelderland kiezen eind deze maand een straat die nog een half jaar mag doorgaan. Dat gebeurt onder andere op basis van de gegenereerde publiciteit.

De Groenendaalseweg heeft zich de afgelopen tijd aardig geroerd op sociale media als Facebook, Twitter en Instagram en ook in wat bladen gestaan. ,,We hadden ook graag over onze ervaringen willen vertellen aan andere buurten, maar daar is het door de corona niet van gekomen”, zegt Warmink.

Een van de ervaringen die de initiatiefnemers van de Groenendaalseweg zouden willen delen is dat het belangrijk is om eerst wat ervaring op te doen en te wennen. ,,Een eigen auto is natuurlijk wel heel makkelijk, je bent in eerste instantie geneigd om daarvoor te kiezen. Maar als je wat ervaring opdoet, merk je dat dit net zo makkelijk is”, zegt Van de Waal. ,,En een stuk goedkoper.”

Door de twee deelauto’s zijn ook de sociale contacten in de straat toegenomen. ,,We hadden altijd al wel contact met elkaar, maar ook met mensen waar je normaal alleen even hoi tegen zei, maak je nu makkelijker een praatje”, zegt Margit Warmink.

Van de Waal zou het een goed idee vinden als bijvoorbeeld de gemeente Renkum straten of buurten de mogelijkheid zou bieden om deelauto’s een tijdje uit te proberen. ,,Dat helpt je echt over een drempel heen.”

Bewoners: tijd om te wennen aan gedeelde auto is nodig

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden