<p>De Renkumse Pumptrack krijgt, nu er een begin is gemaakt met het asfalteren, steeds meer vorm.</p>

De Renkumse Pumptrack krijgt, nu er een begin is gemaakt met het asfalteren, steeds meer vorm.

(Foto: Dick Martens)

Asfalteren Pumptrack Renkum gestart

Renkums burgemeester Agnes Schaap verrichtte op 25 november 2017 de officiële opening van multifunctioneel centrum Doelum. Inmiddels krijgt ook het gebied rondom het sport- en cultuurcentrum, steeds meer allure. Met aangrenzende accommodaties als die van tennisvereniging Bakkershaag, korfbalvereniging DKOD en niet in de laatste plaats met de Pumptrack Renkum, waarvan de contouren al enige tijd zichtbaar waren, maar waar nu ook de asfaltlaag het plaatje compleet gaat maken. Met dank aan ‘de baanbouwers’ van Boost Pumptracks, Renkums initiatiefnemer Eric Kuijt en een aantal enthousiaste vrijwilligers.

Door Dick Martens

RENKUM - Hoewel de regen- en onweersbuien van de laatste weken, wat roet in het eten gooiden, kon er vorige week zaterdag dan eindelijk begonnen worden met het asfalteren van de baan. Een specifiek en precies werk. De ingrediënten: twee grote vrachtwagens met twee ton asfalt, een bulldozer, kruiwagens, drie trilapparaten, ‘shapers’ en vooral veel vrijwillige ‘handjes’. ,,Ik ben blij, dat wij nu echt konden beginnen”, aldus initiatiefnemer Kuijt, die de functie van shaper, het gladstrijken en vormgeven van het uit de tientallen kruiwagens gestorte asfalt, op zich heeft genomen. ,,Dan is het mooi om te ervaren, dat de baan nu meer en meer ‘een smoel’ krijgt. We hebben hard en constant doorgewerkt. Je kunt bijna niet stoppen, want voor je het weet staat de volgende kruiwagen met asfalt alweer klaar. We zijn nu op de helft en komende week moet, als het weer ook dan mee gaat werken, de hele baan geasfalteerd zijn. Dus hopen op in ieder geval droge dagen. Dan kunnen ook de asfaltranden worden bijgewerkt en komt het zand eromheen, gelijk te liggen aan de baan. Dan ziet het er helemaal mooi uit.” 

De werkzaamheden bleven niet onopgemerkt. ,,We hadden de hele dag veel bekijks. Van kinderen die bij Doelum gingen zwemmen, tot langsfietsende passanten, die toch even ‘de afslag Doelum’ namen om onze werkzaamheden te bewonderen. Goed te horen was, dat men ons erg initiatief waardeerde. De kinderen waren vooral benieuwd wanneer de baan open gaat, omdat ze die dan konden gaan uitproberen. Als alles volgens de planning gaat verlopen zal dat op zaterdag 17 juli zijn. Gezien de voortgang die wij vandaag hebben kunnen boeken, moet dat ook kunnen. Maar ik hou toch nog even een kleine slag om de arm.”

De Renkumse Pumptrack wordt uiteindelijk 160 meter lang en vormt een aaneengesloten circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. ,,Je kunt het zien als een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark. Daardoor is onze baan geschikt voor crossfietsen (BMX), mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, inline skates, longboards en skateboards”, legt Kuijt uit. ,,We leggen in de hoeken en bij het startplateau een extra strookje asfalt. Dit maakt de binnenbochten platter en het startplateau breder. De pumptrack is hierdoor nog beter toegankelijk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden