Het Renkumse pontje op weg naar 'de overkant'. Foto: Kees Jansen
Het Renkumse pontje op weg naar 'de overkant'. Foto: Kees Jansen

Varen en een praatje over de fiets

Steeds meer fietsers ontdekken het Renkumse Veer, zeker nu het pontje is opgenomen in het netwerk van fietsknooppunten. Rijn en Veluwe nam op een zonnige dag een kijkje bij het voetgangers- en fietsveer.

RENKUM De drie vrijwilligers van het pontje veren op uit hun zitplaats als de verslaggever eraan komt lopen. Een voetganger! Die hebben ze niet zo vaak. ,,Het zijn voornamelijk mensen op de fiets die hier gebruik van maken", zegt kaartverkoper Marcel Leijzer.

,,En dan met name mensen in onze leeftijdscategorie", vult schipper Jos Ouwerting aan. Omdat het pas zijn tweede dag op het Renkumse veer is, wordt hij bijgestaan door senior-schipper Boudewijn Hacou.

Op de Renkumse veerstoep is altijd wat te doen en dat vinden de vrijwilligers wel prettig. Nu komen er twee vrouwen met honden aan die iets verderop hun viervoeters en hun eigen voeten met het Rijnwater kennis laten maken. ,,Wie vindt het nou fijner, het baasje of de hond?", roept Leijzer in de richting van de twee vrouwen.

Maar dan is er werk aan de winkel, want nu komt er een echte klant aan. Het is Wim Voncken uit Ede, die op zijn mountainbike met trapondersteuning een tocht langs zes kastelen in de regio maakt. ,,Dat doe ik voor mijn website mooieplaatsen.nl. Die is bedoeld voor motorrijders, fietsers in heel Europa. Daarvoor maak ik op verschillende plaatsen filmpjes."

De onlangs gestarte site van de Edenaar trekt nog niet zo heel veel bezoekers. ,,Het zijn vooral vrienden en familie die erop kijken", zegt hij lachend.

Leijzer is wel geïnteresseerd in de mountainbike.,,Mooi fietsje" zegt hij, waarna Voncken meteen begint te vertellen over de trapondersteuning die maar tot 25 kilometer per uur helpt. ,,Daarboven moet je het zelf doen. En dat terwijl je op zo'n fiets al gauw harder dan 25 rijdt. Maar als je een heuveltjes op moet is het wel lekker. Ik word ook een dagje ouder."

De fiets en de bestemming blijken populaire gespreksonderwerpen te zijn op het Renkumse pontje, dat door de stichting Uitrwaarde wordt geëxploiteerd, met financiële steun van de gemeenten Renkum en Overbetuwe.

Inmiddels is er beweging aan de Renkumse kant en vaart het pontje terug. Het blijkt echter te gaan om een paar jongeren op een scooter en die hoeven niet aan de overkant. Marcel: ,,Het is hier een mooie hangplek. Niet alleen voor jongeren, want er pauzeren hier ook weleens vuilnismannen en ambulancebroeders." Jos vult lachend aan: ,,En allemaal vrouwen in bikini die hun hond in het water laten afkoelen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden